Levan Tsikurishvili har följt Avicii i princip varje dag under flera år. Nu går hans dokumentärfilm "Avicii: True stories" upp på bio.
Levan Tsikurishvili har följt Avicii i princip varje dag under flera år. Nu går hans dokumentärfilm "Avicii: True stories" upp på bio.

Avicii bakom kulisserna i ny biofilm

Levan Tsikurishvili har följt Avicii jorden runt under flera år. Nu kommer hans film "Avicii: True stories" – ett närgånget porträtt av en världsstjärna på väg mot ett sammanbrott.

ANNONS
|

Nyheten slog ned som en bomb i musikvärlden i mars 2016 – svenske Tim "Avicii" Bergling, ett av arenahousens största namn, berättade då att han kommer att sluta turnera.

Filmaren Levan Tsikurishvili var med i rummet när Avicii skrev brevet som sedan kablades ut av nyhetsmedier världen över. I en scen i "Avicii: True stories" får man se hur dj-stjärnan bollar formuleringarna med sitt entourage.

- När han satt och skrev brevet... Jag förstod vad det var och det var väldigt emotionellt. Men jag förstod ändå inte riktigt vad jag spelade in, jag förstod inte vikten av det, berättar Levan Tsikurishvili.

ANNONS

Han hade då följt Avicii med sin kamera i tre år. Målet var hela tiden att göra en dokumentärfilm men exakt vilken film det skulle bli stod klart först i det ögonblicket.

- Då kände jag innerst inne att nu börjar jag få något väldigt spännande här. Samtidigt var det många som sa till mig att "nu har du filmen, du behöver inte filma mer". Men jag visste att det inte var tillräckligt så jag fortsatte i sju månader till, säger Levan Tsikurishvili.

"Berättelse om Tim"

Efter totalt fyra och ett halvt års arbete är "Avicii: True stories" nu klar. Filmen är egentligen mer en berättelse om Tim Bergling än om Avicii – det handlar snarare om vad som händer bakom scenen än på den.

- Jag har velat göra en berättelse om Tim som person. Det var det jag fastnade för från början. Jag tror att det är en styrka för filmen, att han har en typ av aura som är väldigt intressant, säger Levan Tsikurishvili.

ANNONS

Naturligtvis skildras den osannolika framgångsresan från pojkrummet i Stockholm till utsålda arenor över hela världen. Men "Avicii: True stories" visar mer panikångest, scenskräck och hälsoproblem än fest och flärd.

"Ömsesidig respekt"

Det är ett ovanligt naket porträtt av den, i normala fall, medieskygge Tim Bergling. Levan Tsikurishvili berättar att han har fått vara "helt oberoende" i sitt arbete.

- Det handlar om ömsesidig respekt. Varken han eller jag har tummat på den professionella gränsen och det är det som har gjort att det har fungerat, säger han.

Samtidigt är det förstås omöjligt att inte komma nära en person som man följer i princip dagligen under flera år. Filmen innehåller flera starka scener som är jobbiga bara att titta på – att vara på plats var förstås ännu svårare.

- Det är svårt, självklart. Ibland har jag ställt upp kameran, gått därifrån och hoppats på att något intressant skulle fastna, säger Levan Tsikurishvili.

ANNONS

"Avicii: True stories" får biopremiär den 26 oktober.

TT
Fakta: Levan Tsikurishvili

Född 1984. Uppvuxen i Georgien men sedan 2001 bosatt i Sverige.

Regissör som har gjort flera dokumentärfilmer, tv-produktioner och musikvideor – bland annat "Summerburst the 3D movie" och SVT-serien "Den dömda världsmästaren", som handlar om boxaren och simmaren Mikaela Laurén.

Aktuell med "Avicii: True stories" som går upp på bio den 26 oktober. Filmen består av två delar – dels en dokumentär om Aviciis liv och karriär och vad som ledde fram till hans beslut att pensionera sig från de stora scenerna. Dels en konsertfilm med klipp från hans sista spelning. "Det är bonusmaterial för hardcorefansen", säger Levan Tsikurishvili.

ANNONS