Harry Belafonte vid en mottagning i New York 2017.
Harry Belafonte vid en mottagning i New York 2017. Bild: Andy Kropa

Artisten Harry Belafonte död

Artisten och skådespelaren Harry Belafonte är död. Det uppger New York Times. Harry Belafonte blev 96 år.

ANNONS
|

Artisten, sångaren och skådespelaren Harry Belafonte med rötter på Jamaica är död. Han kom tidigt att förknippas med musikstilen calypso och blev känd över hela världen med låtar som ”Day-O (The banana boat song)” och "Jamaica farewell".

Han var också en stridbar och stark röst för medborgerliga rättigheter och social rättvisa. Harry Belafonte har flera gånger kallat den amerikanske sångaren och aktivisten Paul Robeson för en av sina stora inspirationskällor.

Engagerade sig politiskt

Belafontes politiska engagemang – han var bland annat rådgivare och vän till medborgarrättsrörelsens ledare Martin Luther King och en av organisatörerna bakom den stora marschen till Washington 1963 – ledde till att han anklagades för att vara kommunist och svartlistades också under McCarthyismens tid i 1950-talets USA.

ANNONS

Men samtidigt som segregationen höll södra USA i ett järngrepp växte Harry Belafontes popularitet. Som New York Times skriver i sin runa över sångaren så var Belafonte långt ifrån den första svarta artist att slå igenom hos den breda vita publiken, det hade jazzlegendarer som Louis Armstrong och Ella Fitzgerald redan gjort, men ingen fick ett sådant genombrott som Harry Belafonte. Under ett par år fanns ingen större artist i USA, varken svart eller vit. Hans album ”Calypso” från 1956 var det första att passera en miljon sålda exemplar. Det nådde toppen av Billboard-listan och låg där i 31 veckor, innan Elvis Presley fick sitt stora genombrott och tog över topplistan samma år.

Harry Belafonte blev 96 år

Harry Belafonte växte upp på Jamaica och i New York, där han i början av 1940-talet tog teaterlektioner. Efter Japans angrepp på USA:s flottbas i Pearl Harbor i december 1941 drogs USA in i andra världskriget. Belafonte sökte sig då till flottan, där han tjänstgjorde fram till krigsslutet 1945.

Harry Belafonte hade döttrarna Adrienne och Shari Belafonte från sitt första äktenskap med Marguerite Byrd, och i sitt andra äktenskap med Julie Robinson sonen David och dottern Gina.

Enligt New York Times avled Harry Belafonte av hjärtsvikt på tisdagen i sitt hem på Upper West Side på Manhattan. Han blev 96 år.

ANNONS
ANNONS