Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Meditationsplatsen Almhöjden på Skogskyrkogården i Stockholm, ritad av Sigurd Lewerentz. Pressbild.
Meditationsplatsen Almhöjden på Skogskyrkogården i Stockholm, ritad av Sigurd Lewerentz. Pressbild. Bild: Johan Dehlin/Arkdes

Arkitekten Sigurd Lewerentz hyllas på Arkdes

Nästa år bereder Arkdes i Stockholm plats åt den modernistiske arkitekten Sigurd Lewerentz och dennes gärning i en stor utställning med titeln "Sigurd Lewerentz – Dödens och livets arkitekt".

Lewerentz ritade bland annat världsarvsklassade Skogskyrkogården i huvudstaden tillsammans med Gunnar Asplund, Markuskyrkan i Björkhagen i södra Stockholm och Sankt Petri kyrka i Klippan.

”Lewerentz skapade byggnader och landskap som omfattar alla aspekter av vad det innebär att vara människa: liv, död, födelse, begravning, kultur, mode, shopping och arbete", säger Kieran Long, överintendent och curator för utställningen, i ett pressmeddelande.

Utställningen på Arkdes omfattar 13 000 föremål och är första gången Sigurd Lewerentz liv och arbete presenteras i liknande omfattning.

"Sigurd Lewerentz – Dödens och livets arkitekt" visas 30 april 2021–14 februari 2022.

Parallellt med Lewerentzutställningen visas en installation av den hyllade filmkonstnären Amie Siegel, med utgångspunkt från arkitekturen och orglarna i Markuskyrkan och Sankt Petri kyrka.