Den franska författaren Annie Ernaux är årets Nobelpristagare i litteratur.
Den franska författaren Annie Ernaux är årets Nobelpristagare i litteratur. Bild: Isabelle Eshraghi

Annie Ernaux får Nobelpriset i litteratur 2022

Det blir den franska författaren Annie Ernaux som får Nobelpriset i litteratur 2022.

ANNONS

Den franska författaren och litteraturprofessorn Annie Ernaux föddes i Normandie 1940. Hon debuterade 1974 med Les Armoires vides, en självbiografisk roman. Genombrottet kom 1984 med La place. Totalt har hon gett ut 23 titlar. Hennes En flickas memoarer kom ut i svensk översättning förra året.

"För det mod och den kliniska skärpa varmed hon avtäcker det personliga minnets rötter, främlingskap och kollektiva ramar", lyder Svenska akademins motivering. Prissumman är på tio miljoner kronor och prisceremonin hålls den 10 december.

GP:s kritiker Mikaela Blomqvist erkänner att Ernaux inte är någon personlig favorit.

– Hon har en väldigt sociologisk syn i sitt skrivande. Hennes språk är rakt och sakligt, och uppskattas av många läsare, säger hon.

ANNONS

Akademiledamoten Ellen Mattsson säger om Ernauxs författarskap, som ofta har självbiografiska utgångspunkter:

– Det här är ett livsverk som är präglat av ett sökande efter sanning. Ett outtröttligt, skoningslöst sökande efter sanning. Ett sökande där hon söker i sig själv, men också i världen som hon växte upp i.

Överraskades av TT

Svenska akademin hade själva inte lyckats nå Ernaux innan priset tillkännagavs. I stället fick hon beskedet av en reporter på nyhetsbyrån TT.

— Nej! Verkligen? Jag är väldigt förvånad, är du säker på att jag har fått det?Jag arbetade i morse och telefonen har ringt hela tiden men jag har inte svarat, säger hon till TT:s reporter och lägger till:

— Jag hör att det ringer hela tiden nu.

Annie Ernaux har nämnts av flera som spekulerat kring årets pristagare, och låg även på bettingsidornas listor.

Utanför Norstedts, Ernauxs svenska förlag som hittills gett ut fem av hennes böcker, piskade de starka vindbyarna upp vita gäss på Riddarfjärden samtidigt som man samlades i ”Bergman-rummet” och firade i bubbel. Annie Ernaux förläggare Lisa Lindberg hade visserligen valt sin kläder med omsorg på morgonen men utan att riktigt våga tänka tanken att.... ”kanske händer det idag...”

— Inte fullt ut i alla fall. Men jag har hoppats. Det var överväldigande när beskedet kom och ännu har jag inte hunnit riktigt ta in det. Jag är jätteglad och stolt, säger hon till GP.

ANNONS

GP:s idé och kritik-redaktör Sanna Samuelsson beskriver valet av pristagare som en ”feministisk seger”. Håller du med om det?

— Ja, det är det ju absolut. Utan att bokstavligen ha stått på barrikaderna är Ernaux i allra högsta grad en feministisk författare. Hon har skrivit om tabubelagda kvinnoämnen länge, länge. Aborträtten är ett exempel men hon har även skrivit om ett övergrepp som hon utsattes för. Det var en metoo-berättelse innan begreppet ens fanns, säger Lisa Lindberg.

Vad vill du mer lyfta fram i hennes författarskap?

— Det finns ingenting onödigt i hennes böcker. Hon synliggör kvinnliga erfarenheter på ett knivskarpt sätt. Hon beskriver nästan aldrig känslor, men vi som läser, vi känner.

Kommer hon till Stockholm för att hämta sitt pris?

— Det hoppas jag verkligen. Jag har bara hunnit prata in på hennes telefonsvarare än så länge.

I Sverige har tre av Ernauxs senaste böcker, "Åren", "En flickas memoarer" och "Omständigheter", översatts av Maria Björkman. Hon låter närmast euforisk när GP når henne strax efter tillkännagivandet från Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare.

– Jag blev otroligt överraskad och glad!

Annie Ernaux har varit mångas favorit i förhandssnacket inför årets nobelpris?

– Ja, och just för att hon var en förhandsfavorit så trodde jag faktiskt inte att hon skulle få priset i år.

ANNONS

Vad skulle du säga utmärker hennes författarskap?

– Hon skriver på ett sätt väldigt kyligt, men ändå personligt. På så sätt lyckas hon göra sina personliga erfarenheter mer allmängiltiga. Hon är väldigt fascinerande som författare. Många kan nog, som sagt, uppfatta henne som kylig på ytan – men där under döljer sig mycket som kan få en effekt på läsarna. Det är nog det hon eftersträvar också.

”Omständigheter” filmades nyligen

Med sitt författarskap har Annie Ernaux inspirerat yngre franska författare som Didier Eribon och Édouard Louis. Så sent som den 9 september i år kom hennes roman "Omständigheter" ut på svenska.

I berättelsen som utspelar sig 1963 är den unga Annie Ernaux 23 år och utan stadig förbindelse, när hon inser att hon är gravid. När hon förstår att hennes graviditet kommer att brännmärka hennes familj och försvåra hennes egna studiemöjligheter beslutar hon sig för att ta bort barnet.

"Omständigheter" har nyligen också blivit film i regi av Audrey Diwan med Anamaria Vartolomei i huvudrollen som den unga Annie Ernaux. Filmen vann Guldlejonet i Venedig 2021.

– Jag såg filmen och tyckte faktiskt inte så mycket om den. Men en bok är ju en sak, och en film något helt annat, säger översättaren Maria Björkman.

ANNONS

De senaste årens Nobelpristagare:

2021 Abdulrazak Gurnah, Storbritannien (född i Zanzibar): ”för att kompromisslöst och med stor medkänsla ha genomlyst kolonialismens verkningar och flyktingens öde i klyftan mellan kulturer och kontinenter”.

2020 Louise Glück, USA: ”för hennes omisskännliga poetiska röst, som med sträng skönhet gör den enskilda människans existens universell”.

2019 Peter Handke, Österrike: "för ett inflytelserikt författarskap som med stor språkkonst har utforskat periferin och människans konkreta erfarenhet"

2018 Olga Tokarczuk, Polen: "för en berättarkonst som med encyklopedisk lust gestaltar gränsöverskridandet som livsform"

2017 Kazuo Ishiguro, Storbritannien (född i Japan): ”som i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen”

2016 Bob Dylan, USA: ”som skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen”

2015 Svetlana Aleksijevitj, Belarus: ”för hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid”

2014 Patrick Modiano, Frankrike: "för den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld"

2013 Alice Munro, Kanada: "den samtida novellkonstens mästare"

2012 Mo Yan, Kina: "som med hallucinatorisk skärpa förenar saga, historia och samtid"

2011 Tomas Tranströmer, Sverige: "för att han i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga"

ANNONS
ANNONS