Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Strömstadspoeten Ann Smith (1930-2018) framför släktens bokskåp, nu placerat på Strömstads Museum. Bild: Jenny Johansson
Strömstadspoeten Ann Smith (1930-2018) framför släktens bokskåp, nu placerat på Strömstads Museum. Bild: Jenny Johansson

Ann Smith har gått bort

Författarinnan och kulturpersonligheten Ann Smith är död. Hon avled i Strömstad i tisdags efter en tids sjukdom. Sonen Jerker fanns vid hennes sida.

Ann Smith är starkt förknippad med sin uppväxtstad Strömstad. Visserligen flyttade hon redan som 12-åring till mormor och morfar i Stockholm för att gå i skolan, men föräldrarna Jan och Marit Smith bodde kvar i Strömstad och sommarloven tillbringade hon alltid här. Hela livet återvände hon till Strömstad och hade bland annat under en lång rad år sommarhus på Öddö.

Ann Smith föddes 21 februari 1930 och fyllde alltså 88 år i vintras. Mellan 1951 och 1953 gick hon på Konstfack, men det är som poet hon blivit känd. När hon 1963 debuterade med diktsamlingen Två i stjärnan väckte den stor uppmärksamhet. Hon var banbrytande inom svensk poesi med sina erotiska kärleksskildringar ur kvinnans perspektiv.

Ett vittnesbörd om vad hon betytt avgav Theodor Kallifatides när han för ett år sedan gästade Strömstad för att berätta om sin senaste bok. Ann Smith satt i publiken, författaren blev lycklig över mötet och förklarade att hennes kärlekspoesi hörde till hans ungdoms stora läsförälskelser.

Men Ann Smith har också betytt mycket för att lyfta fram de bohuslänska rösterna i litteraturen. Inte minst har hon bidragit till att återuppväcka intresset för sin äldre släkting Emilie Flygare-Carlén och hon tog intresserat del av de senaste årens arbete med en dokumentär om henne. Själv har Ann Smith skrivit en Strömstadsdoftande dikt i jag-form om Emilie och bidragit till kunskapen om författarinnan genom bland annat föredrag.

Ann Smith har också sammanställt antologin Röster i Bohuslän, den bohuslänska delen i den serie om litterära landskap som gavs ut av förlaget En bok för alla.

Så sent som i december förra året valdes hon till hedersmedlem i Författarcentrum Öst, dit hennes andra hemstad Stockholm hör.

När Jerker Smith får föreslå ett citat ur sin mors diktning väljer han ett utdrag ur Anns dikt om sin släkting och kollega, Emilie Flygare- Carlén:

Jag heter Emilie

Ni hittar mig vid stranden

eller på bryggorna bland båtsmän

där historierna går

Bryggorna är för mig

världens portar...

Född 21 februari 1930. Dotter till Jan Smith, häradshövding i Strömstad, och hans hustru Marit.

Studier på Konstfack 1951-53

Poesidebut: Två i stjärnan (1963)

Fick De Nios Pris 2007

Blev hedersmedlem i Författarcentrum Öst 2017

Verk i urval: Två i stjärnan (1963), Sinnlighetens tecken (samlingsvolym1972), Medan ljuset är (1973), Doften från Lubin (1985), Solens stav är du (samlingsvolym 1991), Röster i Bohuslän (red. 1995), Kvad (2002), Dikter (innehåller samtliga diktsamlingar, 2004)

Död i Strömstad 11 september 2018.