Amelia Adamo har mycket klokt att förmedla

Gunilla Sandin har läst Amelia Adamos bok om vilka erfarenheter hon gjort i livet. Där finns mycket att hämta, både goda råd och kloka iakttagelser, skriver lektören och Strömstads tidigare bibliotekschef.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad|

Jag skulle egentligen tipsa om Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran, men Amelia Adamos bok Kvinnoarvet kom emellan. De har många likheter med varandra.

Amelia Adamo har en lång karriär bakom sig. Chefredaktör för Vecko-Revyn, M-magasin, Amelia, vd för Bonniers Veckotidningar, listan är lång. Hon är flerfaldigt prisbelönt bland annat med Stora Journalistpriset.

Amelia saknade däremot sina rötter och har varit noga med att skapa minnen och sammanhang för sina barn.

Kvinnoarvet är ingen självbiografi utan en bok om erfarenheter hon gjort. I arbetsliv, kärlek, vänskap och som kvinna. Hon var nio månader när hon kom till Sverige med sin mamma. Sex år senare anslöt hennes moster. Systrarna tittade inte tillbaka, talade ogärna om det som varit. Amelia saknade däremot sina rötter och har varit noga med att skapa minnen och sammanhang för sina barn.

ANNONS

Det släktträdet står starkt. Hon gjorde en klassresa och lärde sig att utbildning, pengar, makt och good enough är viktiga ingredienser för framgång. Och att misslyckas. Köra i diket och lära av det. Boken är indelad i olika kapitel med rubriker som "…om att skaffa sig ett kvinnoarv", "…om att inte bli en väntare…", "....om kunskap som nyckeln till framgång, "…om att begrava besvikelser".

Hon har aldrig burit offerkoftan utan tänjt det inre resårbandet och kämpat på.

Amelia Adamo är en kvinna som utmanat, brutit normer, lämnat trygghetszoner och verkat utanför boxen. Hon har lärt av andra och påverkat sin egen lycka. Hon har aldrig burit offerkoftan utan tänjt det inre resårbandet och kämpat på. Batterierna har hon laddat med familjen, böcker och opera. Hon har ”blivit, sedd, bekräftad och applåderad” och uppnått sina mål.

Det har inte alltid varit en dans på rosor, bland annat har hon gått i parterapi tillsammans med äldste sonen, på hans initiativ. Den slutade i försoning. Hon skriver att vara chef på jobbet är lättare än att navigera i en familj, eftersom familjen ”sällan passar in i ett Excelark”. Hon njuter av sina framgångar och har de senaste åren investerat i sig själv. Sin kropp, sin glädje och njutning. Vid 70+ mår hon bättre än någonsin.

ANNONS

Det har inte alltid varit en dans på rosor...

Jag har med glädje tagit del av hennes livserfarenhet, goda råd och kloka iakttagelser. Det finns mycket mer att hämta i boken men den upplevelsen överlåter jag åt er. Good enough som sagt!

Läs också: ”Laddade för höstens boktipsskrivande”

Läs också: Drottning Kristinas liv skildrat på ett vackert språk

Läs också: Darling Daisy - Solstrålen på Stockholms slott

Läs också: Boktips: Mina tre liv av Dan Olofsson

ANNONS