Älskade popstjärnan Doris är död

Doris Svensson, mest känd för hiten ”Did you give the world some love today baby”, har dött. Sångerskan från Göteborg avled efter en tids sjukdom på sitt äldreboende i Landala i söndags.

ANNONS
|

Anhöriga till Doris Svensson berättar att den populära 60-talsartisten avled i söndags. Hon vårdades då på ett äldreboende i Landala sedan ett par år tillbaka.

Doris Svensson, med artistnamnet Doris, föddes 1947 i Göteborg. Redan på tidigt 1960-tal lade stadens musikscen märke till den blonda tonåringen med den stora, lätt raspiga rösten som kom att jämföras med Dusty Springfields.

Den 3 november 1963 gjorde 16-åriga Doris tv-debut i programmet "Drop in", där hon framförde Brenda Lees "Save all your lovin’ for me". Men huvudattraktionen den kvällen var fyra killar från Liverpool med märkliga frisyrer. Just det, The Beatles.

Vi vet inte vad John Lennon och Paul McCartney tyckte om Doris, men bland svenska musikprofiler var hon redan då en stjärna.

ANNONS

Doris största hit kom 1970

– Hon sjöng väldigt amerikanskt, väldigt bra uttal på de utländska låtarna hon sjöng. Vissa andra hade taskig engelska, sade Streaplers grundare Gert Lengstrand till GP för tre år sedan.

Under 1960-talet sjöng Doris även med rockbanden Strangers, Paces och Plums innan hon 1970 släppte albumet – och sin absolut största låt – ”Did you give the world some love today baby”.

Albumet mottogs väl av kritiker men sålde dåligt. Doris kom aldrig mer att återvända till studion. I stället började hon att arbeta heltid och födde två barn.

Börje minns henne med värme

Doris Svensson var tillsammans med Börje Marberg i 30 år varav 19 som gifta. De träffades för första gången på Jazzhuset på Erik Dahlbergsgatan i Göteborg.

– Hon var min underbara älskade vän. Hon hade lite svårt att prata och röra på sig mot slutet. Härom dagen sa hon ändå att hon älskade mig och gjorde en rörelse för att försöka få tag på min hand, säger Börje Marberg.

Doris Svensson är fortfarande väldigt omtyckt och Börje berättar att de nyligen fick en förfrågan om att vara med i en dokumentär av några unga mediestudenter.

– Hon gladdes så åt att det var unga människor som gillade hennes musik. Hon var, som man säger, före sin tid.

ANNONS

Han beskriver deras relation som att den växte fram genom åren tills de gifte sig i hemmet i Göteborg med döttrarna närvarande.

– Jag vill göra allt för att hedra Doris. Jag är ledsen och tom men också lycklig över den här uppmärksamheten hon får nu. Jag känner en stor saknad och nu när jag vaknar på morgonen har jag glömt att Doris är borta, det tar en stund att ta in.

Doris ångrade aldrig att hon slutade sjunga

I en mejlintervju med GP för tre år sedan underströk Doris att hon aldrig ångrat sig eller önskat att hon hade fortsatt med musiken.

”Nej, det har jag aldrig gjort. Då hade jag ju fortsatt, försökt att få jobb. Jag kände väl också att min röst inte direkt utvecklades, det blev allt jobbigare att sjunga. Och jag hade hållit på ett bra tag ändå, sjungit med band och turnerat sedan jag var runt 15-16.”

Hur känns det att din musik, och i synnerhet skivan från 1970, blivit så hyllad i efterhand? (GP:s fråga till Doris 2020)

”Det känns jättebra. Det känns som att jag åstadkommit något. Plattan var ju så varierad, folk hade svårt att placera den i något bestämt fack. Var det jazz, pop? Den sålde ingenting när den kom ut. När skivbolaget ringde och sade att de skulle ge ut den igen förstod jag ingenting. Jag hade själv inte lyssnat på den sedan den spelades in.”

ANNONS

När musiktidningen Sonic 2013 rankade Sveriges bästa album genom tiderna hamnade ”Did you give the world some love today baby” på plats 49, precis före Thåströms "Skebokvarnsv. 209" och strax efter Nationalteaterns ”Livet är en fest”.

2018 valdes Doris in i Swedish Music Hall of Fame tillsammans med bland andra Broder Daniel, Marie Bergman, Europe samt Ted och Kenneth Gärdestad.

Doris Svensson blev 75 år gammal.

ANNONS