Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Operakvällen på Skagerack skjuts på framtiden och barnkonserterna på Futura ställs in. Bild: Arkiv
Operakvällen på Skagerack skjuts på framtiden och barnkonserterna på Futura ställs in. Bild: Arkiv

Allt fler kulturevenemang ställs in

Det pandemiklassade utbrottet av coronasmitta har börjat påverka kulturlivet rejält. Papperstidningen hade lämnats till tryck under onsdag eftermiddag och på kvällen kom beskedet: Operakvällen på Skagerack 14 mars som vi berättade om skjuts på framtiden. På torsdag morgon stod det klart att förmiddagens barnkonserter på Futura i Tanumshede ställts in.

– Förskolechefen och jag fattade beslutet i samråden med skolchefen sent på onsdag kväll, förklarar Tanums kulturchef Birgitta Sparre.

Konserten med Skrot-ensemblen vänder sig till barn mellan tre och fem år och såväl förskolorna som dagbarnvårdare och hemmaföräldrar kommer med sina barn till kulturhusets scen i Tanumshede.

– Det blir över 100 barn som träffas och vi vill bidra till att minska smittspridningen, säger Birgitta Sparre.

Kommunen stänger också sina bibliotek i Hamburgsund och Fjällbacka, därför att dessa ligger i anslutning till äldreboenden och det är de äldre och multisjuka som i första hand behöver skyddas från smittan.

Tanums kommun avvaktar händelseutvecklingen

Biblioteken i Futura och Bullaren, som varit stängda ett par veckor för att förberedas för självbetjäningssystem, ska dock öppna igen på måndag. Än så länge ligger den planen fast.

När det gäller beslut om andra evenemang, längre fram i tiden, avvaktar kommunen händelseutvecklingen.

– Det gäller att inte haussa upp stämningen men ändå hålla en bra säkerhetsnivå. Vi följer allmänna råd om handtvätt och uppmanar alla som är det minsta sjuka att stanna hemma, säger Birgitta Sparre.

Tidningens reporter som hade planerat att åka till Futura på torsdagen fick alltså inte uppleva konserten, men de första två hölls enligt plan under onsdagen och då var tidningens Linda Smith där privat med fyraårige sonen Viktor, så ni får chansen att dela upplevelsen med dem. Se artikel här nedan.

LÄS MER: Inspirerande och kul med skrotmusik

På Valex i Skee trodde ledaren för Norsk Kammeropera Agnes Randers-Petersen i det längsta att föreställningen på Skagerack skulle kunna genomföras 14 mars. Men till sist blev situationen ohållbar.

– De senaste dagarna kom inga beställningar. Så kom sex avbeställningar.

Ger inte upp föreställningen

Droppen som avgjorde var när en av sångare, central för programmet, lämnade återbud.

– Han och frun kände sig snuviga och sonen hade just kommit hem från Vietnam, förklarar hon.

– Då gav jag upp. Det blev för tungt, även ekonomiskt.

Men ger upp gör hon inte.

– Vi hittar ett nytt datum när det här lägger sig. Jag har fått tag i alla som beställt biljetter och förklarat. Jag tror faktiskt att de flesta var lättade. Det finns de som är trogna besökare på mina evenemang som kanske inte ville svika men kände lättnad över beskedet.

– Jag har bara ställt in en gång tidigare under 40 år. Det var när Kung Olav dött. Då gav regeringen order om det.

LÄS MER: Coronapandemin stoppar Strömstad Innebandycup