Abba släpper nytt album – återförenas efter 39 år

Abba släpper musik för första gången på 39 år. Under torsdagens livesända Abba-event från Gröna Lund och London bekräftade Benny Andersson att gruppen släpper ett nytt album med tio låtar. Dessutom kommer en digital konsert med ”abbatarer” arrangeras under nästa år.
– Vi ville göra det här innan vi dör, sa han i sändningen.

ANNONS
|

Nyskrivna låtar och en hologramföreställning – det var några av spekulationerna som cirkulerade i samband med att den mystiska reklamkampanjen ”Abba voyage” började få spridning i sociala medier. Under torsdagskvällen bjöds en utvald skara fans och journalister in till Gröna Lund i Stockholm för att bevittna flera av ryktena bekräftas av Benny Andersson och Björn Ulvaeus.

Det livesända Abba-eventet synkroniserades med flera scener runt om i världen, bland annat i London, Berlin, Wien och New York.

Håller digital konsert

I början av eventet spelades den nya Abba-låten "I still have faith in you" för första gången någonsin – och ytterligare några minuter in i sändningen bekräftade Benny Andersson att gruppen släpper ett album med tio nya spår.

ANNONS

– När vi samlades i studion igen hade jag ingen aning om vad jag hade att vänta, säger Agnetha Fältskog i ett pressmeddelande.

Den numera återförenade gruppen ska också hålla en digital konsert med ”abbatarer”, där digitala versioner av Agnetha, Frida, Björn och Benny ska uppträda i en specialbyggd arena.

Konserten arrangeras i maj 2022 i Queen Elizabeth Olympic Park i London, med en kapacitet för 3 000 åskådare.

Fira Abbas framtid

Albumet Voyage blir det första studioalbumet Abba släpper på 40 år, och beskrivs som en uppföljning av den senaste skivan ”The visitors”.

– Jag kan knappast tro att det här ögonblicket kommit till slut. Att vi nu ska dela det här med hela världen, säger Agnetha Fältskog i pressmeddelandet.

Två av de nyskrivna låtar finns redan på Spotify: "I still have faith in you" och ”Dont’t shut me down”. Albumet i sin helhet släpps 5 november i år.

– Vi ville göra det här innan vi dör, sa Benny Andersson under eventet.

Filmfestivalen i Wien sände eventet direkt framför stadshuset, där det marknadsfördes som en historisk kväll för att fira Abbas framtid, och i London rullade en stor reklamkampanj för Abba Voyage med nedräkning inför torsdagskvällen.

LÄS MER:Ny bild får Abba-fansen att hoppas

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS