Marie Göranzon. Arkivbild.
Marie Göranzon. Arkivbild.

456 skådespelare i #metoo-upprop

Nästan femhundra svenska skådespelare har samlats i ett upprop med anonyma vittnesmål om grova kränkningar och sexuella övergrepp som de har fått utstå.

ANNONS
|

I uppropet i Svenska Dagbladet kräver skådespelarna bland annat att arbetsgivare slutar att skydda och anställa förövare samt nolltolerans mot sexuellt utnyttjande och våld.

"Regissörer, ni har misslyckats. Producenter, ni har misslyckats. Produktionsbolag, ni har misslyckats. Teaterchefer, ni har misslyckats. Politiker, ni har misslyckats. Det är ert ansvar att se till att ingen blir sexuellt utsatt på arbetsplatsen", skriver de bland annat.

Anonyma berättelser

Flera anonyma berättelser i tidningen kretsar kring kränkningar och övergrepp.

”Jag skulle spela in en kärleksscen med det ’manliga geniet’. Tanken var att jag skulle sitta på honom i sexakten. Under tiden vi repeterade frågade han viskande om han fick suga mjölk ur mina stinna bröst (han visste att jag ammade då) samtidigt som han tryckte sitt stånd mot mig." lyder en av berättelserna.

ANNONS

”Jag var på en inspelning där den manliga stjärnan betedde sig så vidrigt mot alla kvinnor, och speciellt de i beroendeposition, mask- och kostymassistenter, att bolaget fick anställa ett förkläde för att hela tiden vakta honom.” lyder en annan.

”Sitter i kontoret på en fri teatergrupp på 90-talet. Pratar i telefon. Plötsligt kommer en manlig skådespelare in och öppnar gylfen och stoppar in kuken i min mun. Jag skulle tystas. Jag var för kaxig”, lyder en tredje.

"Pratar med en röst"

Bland vittnesmålen finns flera berättelser om ännu grövre övergrepp. Skådespelare har också vittnat om händelser som har utspelat sig när de ännu varit i tonåren.

Bland de 456 namnen som står bakom uppropet i Svenska Dagbladet finns skådespelare som Marie Göranzon, Lena Endre, Eva Röse, Mia Skäringer, Helena Bergström, Alexandra Rapaport och Marie Robertson – kända namn som har varit i branschen under lång tid.

Undertecknarna vill inte svara på ytterligare frågor om uppropet, skriver de själva.

"Vi pratar med en röst och kommer inte kommentera innehållet i artikeln vidare. Ett nej är ett nej – respektera det!".

TT
ANNONS