Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Dick Harrison, professor i historia vid Lunds Universitet.
Dick Harrison, professor i historia vid Lunds Universitet.

1718 - Karl XII dör och Ulrika Eleonora utropas till drottning

Dick Harrison kommer till Uddevalla under 300-årsjubileet av att Ulrika Eleonora utropas till drottning på torget och Karl XII anländer med liktåg till Uddevalla.

– Uddevalla stod en kort tid i centrum för Sveriges politik, under en av de avgörande vägskälen i svensk historia, säger Dick Harrison, professor i historia vid Lunds Universitet.

Inte på juridiska grunder

Den 4 december föreläser Dick Harrison på Bohusläns museum om vintern 1718, då Karl XII är död och hans syster Ulrika Eleonora utropas till regent på Uddevalla torg.

– Ulrika Eleonora blev utropad till drottning i Uddevalla, även om det inte var på exakt juridiskt giltiga grunder. Hon hade inte rättighet att utropa sig på det sätt som hon gjorde och ville bli arvsberättigad, vilket hon inte var, säger han, säger Dick Harrison.

Stor symbolhändelse

Arrangörer är Carin Ramneskär och Maria Gustavsdotter, i samarbete med Studiefrämjandet.

– Han kommer att berätta om vad som hände efter Karl XII:s död, om statskuppen som kallas fältriksdag som äger rum i Uddevalla, och om hur det var här i Uddevalla efter det stora Nordiska kriget. Det var ju inte slut förrän 1721, säger Maria Gustavsdotter.

– Det är en stor symbolhändelse. Det är slutet på stormaktstiden och början på den svenska frihetstiden och är en av de stora politiska händelserna i Sveriges historia, säger han.