Älgen har flugit upp på berget igen

Älgen är ute i det fria, efter fyra månaders vila. Se videon från när den konstgjorda älgen hissas upp till bergets topp.

ANNONS
LocationStrömstad||

Älgskulpturen av Hans Benjaminsson hamnade 2018 på berget ovanför Lokstallet i Strömstad. Sedan dess har den stått och hållit vakt, förutom under de senaste månaderna då den varit på reparation i konsthallen nedanför.

Yngve Brothén som är verksamhetschef på Konsthallen Lokstallet är mycket noggrann med att älgen placeras rätt. Med sig på berget har han Arne Bourghardt och nedanför står Ronny Andersson och styr lyftkranen. Älgen väger 300kg och är gjord av kalk, hönsnät och lim från Höör.

– Materialet är mycket starkare än man kan tro, berättar Yngve.

Men trots att konstverket tål alla sorters väder så har älgen vält två gånger.

ANNONS

– Det var på grund av att någon kapat linorna som håller den på plats. Konst provocerar, säger Yngve med ett leende.

Mestadels lockar älgen glada besökare som tar sig upp på berget för en närmare titt. Folk har på håll trott att den varit riktig och älgen har blivit lite av en ’’snackis’’ i stan.

Konsthallen Lokstallet har nu stängt men öppnar 23 april med vernissage och en utställning av Peter Johansson. På berget avslöjar Yngve och Arne att Peter dessutom skissar på något nytt. Det sägs att det ska bli en nästan åtta meter hög skulptur. Kanske får den göra älgen sällskap i framtiden.

LÄS MER:Här flyger älgen ner från berget - ska repareras

ANNONS