Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) under partiledardebatten i riksdagen.

Kristersson beredd att fälla regeringen med V

Moderatledaren Ulf Kristersson försäkrar att han är beredd att fälla regeringen tillsammans med Vänsterpartiet.

Sjöstedt frågade Moderatledaren om han är beredd att göra allvar och fälla regeringens förslag om slopad värnskatt.

- Låt oss skriva ihop oss i finansutskottet och stoppa värnskatten. Menar du allvar eller är det bara en bluff? undrade Sjöstedt.

- Jag avsätter gärna regeringen med dig varje dag, men inte på grund av att värnskatten slopas. Det är ju bra, svarade Kristersson.

På det svarade Jonas Sjöstedt att Moderatledaren bluffar.

- Man ska inte spela poker med ett par i tvåor. Risken finns att man blir synad. Du står ju bara och hittar på, ni gillar ju värnskatten. Du fegar ur, sade Sjöstedt.

Från andra hållet vädjade närmast SD-ledaren Jimmie Åkesson till Kristersson om att han ska samtala med honom.

Halva partiprogrammet

- Moderaterna kallar sig liberalkonservativa men vill inte samarbeta med konservativa, sade Åkesson och bad Kristersson att tänka om.

- Problemet är att du bara gillar halva vårt partiprogram, svarade Kristersson och framhöll att liberalismen är lika viktig för honom som konservatismen.

Replikskiftena blev litet annorlunda i dagens debatt.

- Jag noterar att Ebba Busch Thor tar replik på mig, men inte på Jimmie Åkesson, konstaterade Annie Lööf (C).

Ebba Busch Thors fråga handlade dock om huruvida C-ledaren kan garantera att januariavtalet inte kommer att leda till att folk på landsbygden drabbas av höjda miljöskatter och annat som gör det dyrt att leva på landsbygden.

Grön skatteväxling

- Höjer man miljöskatter, så ska man också få tillbaka på skattsedeln, sade Annie Lööf och hänvisade till den gröna skatteväxlingen i avtalet.

KD-ledaren tog även replik på Liberalernas Jan Björklund.

- Kan Jan Björklund garantera att fastighetsskatten inte återinförs? frågade hon.

- Ja, svarade Björklund.

Annan väg

Statsminister Stefan Löfven (S) inledde partiledardebatten med att konstatera att högernationalistiska krafter växer sig starka runt om i Europa.

- Sverige har valt en annan väg, framhöll han.

Löfven slog fast att svensk ekonomi är stark och att det finns förutsättningar att klara av att hantera de samhällsproblem som finns.

- Kampen för jobb och full sysselsättning är alltid en prioritet för Socialdemokraterna, sade Löfven.

Men för att knäcka arbetslösheten är inte lägre löner svaret, utan att människor får rätt kompetens, framhöll han.

Samma regering

Moderatledaren Ulf Kristersson konstaterade att Sverige har fått en vänsterregering som saknar idéer.

- Vi har precis samma regering som före valet, bara mindre, sade han.

Kristersson framhöll att Sveriges problem inte tagit någon paus under de fyra månader regeringsbildningsprocessen pågått. Han pekade bland annat på 125 skjutningar sedan september.

Efter partiledarnas inledande anföranden angrep såväl Kristersson som SD-ledaren Jimmie Åkesson Stefan Löfven för att ha misslyckats med arbetslösheten och släppt målet om EU:s lägsta arbetslöshet.

Slopat mål

- Ju närmare måldatum vi har kommit, desto längre från målet har vi kommit, sade Kristersson.

Och han ger inte mycket för att S har skyllt detta på att en M-KD-budget röstades igenom i riksdagen i december.

Stefan Löfven valde att i stället lyfta fram att fler har kommit i arbete.

- Nej, det är inget misslyckande att ha den högsta sysselsättningsgraden som någonsin har uppmätts i något EU-land, sade han.

SD-ledaren Jimmie Åkesson angrep Stefan Löfven från vänster.

- Hur vet vi att man kan lita på vad S säger i en valrörelse, undrar Åkesson retoriskt och konstaterar att S i och med januariavtalet har gått med på mer av marknadshyror, ändringar av arbetsrätten och skattesänkningar.

Ny tid

Stefan Löfven undrade varför Åkesson angriper från vänster när denne samtidigt röstat igenom Moderaternas och Kristdemokraternas budget.

Även Centerledaren Annie Lööf tog replik på Stefan Löfven. Den innehöll dock ingen kritik mot regeringen utan en fråga när lagförslaget om begränsad strejkrätt kommer. Regeringen tillsatte en utredning om detta till följd av den långvariga hamnkonflikten i Göteborg.

- Konflikten har varit ett problem. Parterna kom fram till en lösning, och regeringen har utformat ett lagförslag utifrån det, och vi räknar med att lägga ett sånt förslag under året, sade Löfven.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt angrep Löfven för den överenskomna politiken i januariavtalet.

- Vi lever sannerligen i en ny politisk tid, S lovar högre hyror, fortsätta privatiseringar av offentlig sektor och skattepolitik som ökar klyftorna, sade han.