Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Deltagare vid FN:s klimatsamtal lämnar anläggningen i polska Katowice i onsdags.

Klimatmöte drar ut på tiden

FN:s klimatmöte i Katowice i Polen tycks dra ut rejält på tiden. Motsättningar och kontroverser om sluttexterna har lett till att mötet kanske avslutas först på lördagen.

Huvuduppgiften på mötet är att få ihop ett regelverk för att kunna få Parisavtalet från 2015 att fungera.

Under natten mot fredagen har delar av ett slutavtal presenterats, som de olika ländernas representanter diskuterat i olika grupper.

Detta har sedan byggts på och en föreslagen sluttext på 144 sidor diskuteras nu på mötet. Enligt uppgifter har det ännu inte kommit någon stark motreaktion från något land – vilket måste tolkas som att man kanske börjar närma sig ett slutresultat.

Slutresultat dröjer

- Texten är inte där den behöver vara än, men det är positivt att vi har en konkret text att arbeta utifrån, säger klimatminister Isabella Lövin.

- Det återstår fortfarande ett stort arbete innan vi är färdiga. Vi behöver tydliga regler för utsläppsrapportering så att det inte uppstår kryphål eller dubbelräkning.

De flesta bedömare tippar att ett godkänt resultat inte är på plats förrän sent på fredagen, eller möjligtvis på lördagen.

Lövin har i uppdrag av det polska ordförandeskapet att hitta formuleringar om hur mötet ska ta emot den nya rapporten om 1,5-gradersmålet från FN:s klimatpanel (IPCC).

Strid om ord

Flera länder, inklusive Saudiarabien, Kuwait, Ryssland och USA, vill inte ha en formulering där rapporten "välkomnas", utan bara "noteras". Lövin och hennes kollega från Costa Rica har nu föreslagit en ändring där man bytt ut "välkomnar" mot en formulering där mötet "uttrycker sin uppskattning" av IPCC:s rapport. Om det räcker återstår att se.

- Det kan bli sena och svåra förhandlingar, säger Lövin.

- Det är inte alls den här känslan av att nu ska vi kollektivt klara av det, som man kände i Paris 2015. Det har blivit nya regeringar i många länder och det finns en tveksamhet kring hur ambitiös och offensiv vi ska vara i skrivningar. Då får vi falla tillbaka på Parisavtalet och det som redan är överenskommet, säger hon.