Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Frostenson. Arkivbild.

Katarina Frostenson: "Jag är oskyldig"

Katarina Frostenson går till hård attack mot Svenska Akademien och de svenska medierna i sin nya bok "K". Hon hävdar att hon och den så kallade kulturprofilen har utsatts för förtal. "Jag är oskyldig till det som jag har anklagats för", skriver hon.

Boken börjar i november 2017, när Dagens Nyheter har publicerat sin artikel där 18 kvinnor anklagar kulturprofilen för trakasserier och övergrepp. Katarina Frostenson, som har nära kopplingar till mannen, befinner sig på flykt från Sverige undan "groteska överdrifter, lögner och förtal".

"Dra åt helvete"

"Anonyma röster skriker hot på telefonsvararen, att jag ska dra åt helvete, försvinna och dö. Och det kommer ett sms från en nära vän i Paris: 'Vilka låga, nedriga gubbar dina kollegor är!' Vad serverades i går kväll på supén på Freden? Den torde ha blivit sen, maten hann kanske svalna medan drevet gick utanför", skriver hon i boken.

Katarina Frostenson, som var ledamot i Svenska Akademien i mer än 25 år, har hållit mycket låg profil utåt efter DN:s artikel och den följande krisen i Svenska Akademien. Hon har inte givit några intervjuer eller försvarat sig mot de anklagelser om jäv och läckor som riktats mot henne. Inte heller i samband med utgivningen av boken vill hon låta sig intervjuas.

Förklarar sin tystnad

I boken förklarar hon sin tystnad med ett citat av Ovidius: "svara inte trots förtal/ försvarstal är sällan ett motgift".

"K" är en höglitterär bok där Frostenson beskriver sitt liv i exil i Frankrike, interfolierat med citat av andra författare – reskamrater – vars rader ger henne tröst och styrka. H C Andersen, Marguerite Duras, Inger Christensen och Nobelpristagaren Jean-Marie Gustave Le Clézio är några av de författare hon refererar till.

Men Katarina Frostenson förklarar sig också helt oskyldig till det hon har anklagats för.

"Jag har inte läckt Nobelprisnamn som Le Clézio, Modiano, Pinter eller Jelinek i förväg", skriver hon och fortsätter: "Det som 'vittnena', de anonyma angivarna påstår är falskt".

"Bristande uppmärksamhet"

En sak tillstår hon ändå. Katarina Frostenson medger att hon missat att berätta att hon varit delägare i det handelsbolag som funnits i verksamheten för den klubb som kulturprofilen drev.

"Det beror enbart på bristande uppmärksamhet. Ingenting annat", skriver hon och försäkrar att förbiseendet inte har handlat om att hon velat tjäna pengar.

Frostenson kallar i boken svenskarna för "ett blodtörstigt folk" som skadeglatt ser på när människor söndras och faller. "K" är också en svidande vidräkning med de gamla kollegorna i Svenska Akademien som hon anklagar för svek och feghet – för att ha fallit för grupptrycket.

"Nu står S för skräckvälde, för Sveden. Stortorget. Svenska Akademien, Ständiga Sekreteraren. De förkortas SA, SS. SD", skriver Katarina Frostenson.