Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Karnevalsyra för 94:e gången i Grebbestad

På fredag slår Grebbestad Carnevalen upp portarna för 94:e året i rad. Det bjuds på krabbmetartävlingar, carnevaltåg och löparlopp.

Grebbestad Carnevalen är en av Sveriges äldsta karnevaler. Evenemanget drar igång på fredag kväll i festtältet på torget i Grebbestad. Lasse Kronér är carnevalens konferencier och han kommer att välkomna besökarna med musik och underhållning i festtältet. 
Under lördagen spärras Grebbestad av. Carnevalen går genom hela staden, från söder till norr. Vem som helst kan anmäla sig till carnevaltåget och man kan välja om man vill gå, åka lastbil eller kanske cykla.
– Vi har sett det mesta. Förra året hade vi en kille som klädde ut sig till norska skidstjärnan Peter Northug och drev med honom, berättar Rikke Howsmo, som sitter i Grebbestad Carnevalskommité. 
Lördagen är fullspäckad med olika evenemang. Barnen kan delta i en krabbmetartävling där de får ligga ner på bryggorna iklädda flytvästar och försöka fiska upp så många krabbor som möjligt på en viss tid. De kan även delta i Sparbanksloppet som går genom hela Grebbestad.
– Loppet är ganska långt, från södra till norra Grebbestad. Ibland får en förälder lyfta barnet och springa den sista biten bärandes på honom eller henne, berättar Rikke Howsmo.
Man kan anmäla sig till samtliga aktiviteter på plats och carnevalens aktiviteter uppmuntrar till besökarnas deltagande. Under lördagen kan vem som helst anmäla sig till årets talangjakt. Där kan deltagarna uppträda med precis vad som helst. De kan sjunga, dansa eller avslöja sina hemliga talanger. 
Under eftermiddagen kronas även Grebbestads prins 2016 i festtältet. Utmärkelsen går till en stadsbo som har gjort mycket ideellt för staden under året.  På samma scen kommer även carnevalens artister att uppträda. Kapten Kuling kommer att vara på plats och även dansbandet McLains. 
– Det ska bli riktigt kul. Det brukar komma ungefär 30 000 besökare varje år så det blir mycket folk och rörelse, menar Rikke Howsmo