Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz i samtal med Tysklands Angela Merkel på EU-toppmöte i Bryssel.
Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz i samtal med Tysklands Angela Merkel på EU-toppmöte i Bryssel.

Kansler Kurz tar över i Europa

Europas yngsta ledare är mannen som ska försöka hålla alla på gott humör i ett allt mer splittrat och omvärldspressat EU. Förbundskansler Sebastian Kurz, 31, får bekänna färg direkt när Österrike tar över som EU:s ordförandeland.

ANNONS
|

Politiskt underbarn, säger anhängarna.

Opportunistisk broiler, fnyser kritikerna.

Oavsett vad man tycker har det hur som helst gått snabbt för det enda barnet till ingenjören Josef och lärarinnan Elisabeth från Meidling i sydvästra Wien.

27 år gammal blev han utrikesminister, som 30-åring partiledare för Österrikes moderater, ÖVP. Och mindre än ett halvår senare vann han valet och bildade regering, i koalition med landets motsvarighet till SD – Frihetspartiet, FPÖ.

Migrationspolitik

Nu ska den höger-högerregeringen leda arbetet i EU:s ministerråd och försöka få kristdemokratiskt, liberalt och socialdemokratiskt styrda länder runt om i EU att dra åt samma håll i frågor om handelskriget med USA, relationen till Ryssland och Storbritanniens kommande utträde.

ANNONS

Allra mest komplicerad blir kanske migrationspolitiken, där Österrike och Kurz har en helt annan åsikt än exempelvis Sverige.

- Jag har alltid sagt att den australiska modellen (med asylcenter utanför landets gränser) borde vara vår förebild. Jag har fått massiv kritik för det, men nu går den europeiska debatten i den riktningen, sade Kurz själv i fredags efter EU-ledarnas senaste toppmöte i Bryssel.

"Brobyggare"

Ett viktigt tillfälle för migrationspolitiken väntar redan om en dryg vecka när inrikesminister Herbert Kickl från FPÖ står värd för ett informellt justitie- och inrikesministermöte i Innsbruck. I september väntar dessutom ett särskilt toppmöte i Salzburg för stats- och regeringscheferna, på temat säkerhet och EU:s yttre gränser.

Själv ser sig den unge kanslern som en man som kan överbrygga motsättningar.

- Vi är ett brobyggarland. Som utrikesminister har jag de senaste åren sett ökande spänningar mellan nord och syd och öst och väst. Vi ska försöka hitta mer harmoni och solidaritet i EU, lovade Kurz när han och hans regering kom på besök till Bryssel i början av juni för att presentera sina planer.

ANNONS
Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: EU:s ordförandeländer

EU:s ordförandeland har som främsta uppgift att leda ministerrådets möten och pågående förhandlingar med EU-parlamentet och EU-kommissionen. Samtliga ordinarie toppmöten hålls dock i Bryssel under ledning av rådets permanente ordförande, för närvarande Polens förre premiärminister Donald Tusk.

Ordförandeskapen varar i sex månader i taget. Sedan den 1 juli är Österrike ordförandeland, med följande efterträdare de närmaste åren:

  1. 2019: Rumänien (vår), Finland (höst)
  2. 2020: Kroatien (vår), Tyskland (höst)
  3. 2021: Portugal (vår), Slovenien (höst)
  4. 2022: Frankrike (vår), Tjeckien (höst)
  5. 2023: Sverige (vår), Spanien (höst)

ANNONS