Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fr v Margarita Romeo, Anita Haugen, Nicole Nilsson, Sara Isbäck och Johanna Grossman iakttar en tyst minut på Ikea i Barkarby utanför Stockholm. Ikea höll en tyst minut på alla varuhus på måndagen, där personal och kunder hedrade grundaren Ingvar Kamprad, som avled på lördagen.

Kamprad påverkade Sverigebilden

Svenska institutets generaldirektör hyllar Ingvar Kamprads gärning och hans bidrag till att Sverige av omvärlden ses som ett jämställt och demokratiskt land.

På Svenska institutet, myndigheten vars uppdrag är att öka omvärldens företroende och intresse för Sverige, hyllar nu Kamprad som en nära unik företagsledare som haft en enorm inverkan på hur Sverige uppfattas av andra länder.

- Få personer i modern tid har betytt så mycket för bilden av Sverige i världen som Ingvar Kamprad och hans Ikea, säger institutets generaldirektör Annika Rembe.

- Det bekräftas gång på gång i de studier Svenska institutet gör kring vad personer i vår omvärld associerar Sverige med.

Stor genomslagskraft

Vidare säger hon att Ikea, med sin enorma genomslagskraft, varit viktig i att etablera Sverige ute i världen som ett modernt, jämställt, och demokratiskt land. Och att Kamprads varuhus ökat intresset för Sverige.

- Alla besökare som kommer till Ikea-varuhusen möts av bilder och namn från Sverige. Det skapar en nyfikenhet på vårt land, något jag själv upplevde under den tid jag var verksam i Kina. Namnet Ikea dök upp i nästan samtliga möten jag deltog vid, säger Annika Rembe.

Med Ingvar Kamprads bortgång försvinner en central figur från möbeljätten. Men i ledningen på Svenska institutet råder ingen större oro över att Ikea nu skulle sluta sälja Sverige med samma framgång som tidigare.

- Jag har svårt att se det skulle leda till någon större förändring. Ikea är ett så starkt förankrat företag och en symbol världen över att jag har svårt att se att Ingvar Kamprads bortgång kommer få någon större effekt.

Tyst minut

Klockan 12.00 håller samtliga varuhus och kontor i Ikeakoncernen i Sverige en tyst minut till minne av grundaren Ingvar Kamprad som gick bort i helgen.

- Medarbetare och kunder i varuhusen kommer kunna delta i en tyst minut klockan 12.00 för att hedra Ingvar Kamprad som nu är i himlen, säger Jakob Holmström, pressansvarig för Ikeakoncernen i Sverige.

Möbel- och heminredningsjätten Ikea meddelade på söndagen att Ingvar Kamprad gått bort efter en kort tids sjukdom, 91 år gammal.

Kamprad dog på sin gård utanför Liatorp i Älmhults kommun, dit han flyttade från Schweiz 2013 efter att ha bott utomlands över 40 år.