Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Charlotte Kalla jublar efter ha tagit guld i skiathlon, det första i OS.

Kallas gulddröm slog in: "Väldigt speciellt"

Charlotte Kalla drömde om att göra ett ryck på sista varvet. När hon väl gjorde slag i saken lade hon både Marit, Krista och självaste Gunde bakom sig. Sveriges första OS-guld i Pyeongchang blev till slut en defilering över mållinjen.

Hur många glädjeskrik orkar man med när kylan biter tag kring bröstkorgen och hur många enträgna journalisters frågor orkar man ta sig tid till?

Ganska många, om man precis har vunnit OS-guld.

- Jag är väldigt glad, det känns otroligt, säger Charlotte Kalla efter segern i premiärloppet, 15 kilometer skiathlon.

Sixten och Gunde

Hennes tredje OS-guld var också hennes 18:e mästerskapsmedalj. Det placerar henne främst av alla svenska skidåkare i historien, före legendarer som Sixten Jernberg, Thomas Wassberg och Gunde Svan.

- Det är svårt att tro på. De är legendarer. Det är galet att ens nämnas i samma mening som dem. Nej, det är väldigt svårt att förstå att jag har så många medaljer.

Avgörandet kom med mindre än tre kilometer kvar. Då hade äntligen nervositeten, som slog till några timmar före start, lagt sig.

- Den är ju otroligt jobbig, men samtidigt vet jag någonstans att det gör att jag blir extra skärpt. Jag försökte bara andas och inte ryckas med i tanketrasslet, säger Kalla.

"Hade en dröm"

När loppet drog igång kände hon att kropp och skidor trots allt var i toppslag. Då kom lugnet. Och vissheten om att det nog skulle kunna bli en festlig dag.

- Jag hade en dröm om att göra en fartökning ganska tidigt under det sista skejtvarvet. Men det är jättesvårt att veta hur pigg man är.

Efter drygt 12 kilometer tog hon reda på svaret när hon lade in en extra växel, sin tredje.

Ingen kunde svara.

Marit Bjørgen och Krista Pärmäkoski gjorde vad de kunde för att komma ikapp, men var chanslösa.

Väl i mål kunde den sexfaldiga norska OS-mästaren inte göra annat än att gratulera en för dagen överlägsen motståndare. Bjørgen visste att rycket skulle komma där, men hon kunde inte svara.

- Nej, hon kunde inte det. Även om hon misstänkte att det var där jag skulle köra på, säger Charlotte Kalla.

- Det känns väldigt bra att vara före Marit, hon är en fantastisk skidåkare och alltid bra på mästerskap.

Perfekt val

Valet av plats för rycket var perfekt, säger damtränaren Johan Granath, som var lika skimrande glad som segraren.

- Hon gör det på helt rätt ställe. När hon ska göra ett ryck så måste hon ha tålamod med rycket, gärna att det finns en ihållande uppförslutning också därefter, att det inte bara är småryck hela tiden. När hon väl kör så ska hon köra på de styrkor hon har, och det är mycket den här växel tre som hon är bäst på av alla i det här startfältet. Hon skapar några sekunder och sedan kör hon bara på, säger Johan Granath.

Segertiden var 40.44,9 minuter i ett så gott som perfekt disponerat lopp. Bjørgen var 7,8 sekunder efter medan finländska Pärmäkoski vann spurten före Ebba Andersson, som i OS-debuten så när höll på att ta sin första individuella mästerskapsmedalj som senior.

Anna Haag hade en tung dag och slutade 32:a, men Stina Nilsson såg till att det blev tre svenska åkare bland de tio främsta, vilket lovar gott för den som gillar svenska skidmedaljer.

OS har ju trots allt bara börjat.

- Det känns ju riktigt inspirerande att jag var i så bra form i dag. Jag ser verkligen fram emot loppen som återstår, det är ett spännande program, säger Charlotte Kalla.

Johan Granath:

- Det är ju en jävla energi i gruppen nu. Det här var en bra start. Det är en trygghet för tjejerna att de är i bra slag.