Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Här hittar du bästa kräftan till årets skiva

Även om Bohuslän har de godaste kräftorna, havskräftorna, finns det de som vill ha flodkräftor. Men innan du plockar upp ett paket ur butikens frys- eller kyldisk. Läs årets kräfttest så att du hittar rätt.

Du som laddar för kräftskiva får rådet att köpa Stora vildfångade kräftor från Pandalus eller Vildfångade stora Louisianaflodkräftor från Ullmo. Dessa två kinesiska Louisianakräftor var godast av alla testets kräftor, enligt panelmedlemmarna. De fick fyra fyrar vardera i betyg och på bronsplats kom Färska signalkräftor från Smålandskräftan med tre fyrar.

 

Tre arter

Signalkräftan ingick i vårt test jämte två andra arter. Lousianaflodkräftan, eller röd sumpkräfta, är snabbväxande och importeras huvudsakligen från Kina, och den tredje var turkisk smalklokräfta, som även förekommer i Ryssland och Östeuropa.
Pandalus som i år fick nöja sig med att dela förstaplatsen har vunnit smaktestet två av de senaste tre åren med just sina Stora vildfångade.
Det var tolv kräftälskande panelmedlemmar som fick smaktesta innehållet i tio paket. De sörplade sig igenom alla sorter för att bedöma smak, men också konsistens, utseende, doft och om skal och klor var lätta att knäcka.
Den enda spanska kräftan (Stora vildfångade kräftor från Pandalus) var den sort som de var mest oeniga om. Två i panelen tyckte att den var allra bäst av alla i testet, och tre tyckte att den var sämst. De var oense om det mesta, förutom utseendet. Rickard Dahlgren tyckte att smaken var "annorlunda, spännande".

Den var en av fyra smaktestade kräftor som fick två fyrar i det sammanlagda betyget, vilket är godkänt.
Mikael Jonsson gav spanjoren högsta betyg:
– För tio år sedan tyckte jag att allt var skräp. Men generellt sett tycker jag att kräftorna är jättebra nu. De här kan man ju köpa och bjuda på.

 

Vana vid kräftfiske

Antalet flodkräftor i Sverige har minskat till följd av kräftpest och försurning i våra sjöar och klassas som akut hotad. I dag fortsätter signalkräftan att sprida sjukan via olagliga utsättningar i vatten som tidigare varit förskonade.
I panelen fanns flera personer som är vana vid insjökräftfiske. Amanda Hägg sätter ut burar i en sjö varje sommar i Småland och där har släkten kräftskiva efter koket.
Helena Engman är uppväxt i södra Norrland och en van kräftätare som käckt knäckte klorna mellan tänderna. Hennes knep att testa om skalet är lagom hårt.
– En gång i sex-sjuårsåldern släppte jag ut alla kräftor levande på köksgolvet. Det var väl kul ett tag, berättade hon.

Kräftpremiär var den dag då man fick börja fiska och sälja kräftor. Förbudet avskaffades 1994, men traditionen lever kvar och fortfarande säljs mest kräftor just i augusti. För den som håller på traditionen var det från och med i måndags klockan 17 tillåtet att fiska kräftor, för alla som är yrkesfiskare eller är fiskerättsinnehavare med eget vatten. Privatpersoner och fritidsfiskare kan fiska kräftor i en sjö, där det är tillåtet med giltigt fiskekort för kräftfiske.
Enligt SVT har den kalla våren gett kyligare vatten och lett till att honornas ömsning av skal blivit ovanligt sen i år. Det kan påverka både tillgången på svenska kräftor – och priset.