Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nobels fredspris går till den kongolesiske läkaren Denis Mukwege och yazidiska Nadia Murad.

Jubel och tårar över fredsprisbesked

Nadia Murad fällde tårar – och på Panzisjukhuset i Kongo-Kinshasa bröt glädjeyra ut efter beskedet att grundaren Denis Mukwege får Nobels fredspris. De prisas för sina insatser mot sexuellt våld i konflikter och beskrivs som hjältar av utrikesminister Margot Wallström.

Denis Mukwege stod i operationssalen när beskedet kom. Men sjukhuspersonalen tittade på tillkännagivandet av fredspristagarna via nätet och när det stod klart att Mukwege var en av dem utbröt enormt jubel.

- När han kom ut var han är jätteglad. Folk firar och tjoar, så jag har fått låsa in mig på toaletten för att höra vad du säger, säger svenska lungläkaren Ellinor Ädelroth, på plats på Panzisjukhuset, till TT på telefon.

- Nu sitter han på sitt rum och är lite irriterad över att han inte får vara i fred och skriva ett svar till Nobelkommittén.

Efterlyste "röd linje"

Ädelroth, professor emerita vid Umeå universitet, har varit i Kongo-Kinshasa och arbetat på sjukhuset och det intilliggande universitetet i omgångar sedan 2009. Hon känner Mukwege väl och beskriver det arbete han gjort för att uppmärksamma sexuellt våld mot kvinnor och flickor i både krig och fred som fantastiskt.

- Han är absolut värd priset. Är det någon som har försökt uppmärksamma världen på detta elände så är det han. Det tråkiga är att det fortgår.

Genom åren har den kongolesiske gynekologen opererat tusentals kvinnor i alla åldrar vars underliv trasats sönder av soldater, emellanåt beväpnade med trasiga flaskor eller frätande syror.

- Världssamfundet har sagt nej till massmord och massförstörelsevapen. Det är allas ansvar att dra en röd linje även för detta fasansfulla brott, sade han till TT 2013, efter att han fått Right Livelihood-priset.

Vill rädda andra

Hans medpristagare, den yazidiska människorättsaktivisten Nadia Murad, tillfångatogs i augusti 2014 av terrororganisationen IS i Irak. Hon fördes till Mosul, där hon utsattes för sexuellt våld samt tortyr. Efter tre månader lyckades hon rymma och hon har sedan dess vittnat om de fasor som tusentals flickor och kvinnor utsatts för av IS.

- Jag fick mod och styrka från de hemska saker jag har sett. Och jag kunde fly, därför vill jag nu berätta för världen om de saker som har hänt oss. För att rädda andra kvinnor och flickor, sade Murad till TT 2016.

När Abid Shamden från organisationen Nadia's initiative ringde Murad efter tillkännagivandet grät den nya fredspristagaren.

- Hon kunde inte säga så mycket, säger han till TT.

- Det är svårt att beskriva våra känslor. Vi är överraskade och lyckliga, men det är samtidigt ett stort ansvar. Det här betyder verkligen något, att vi måste fortsätta och kämpa ännu mer.

"Hjältar"

Utrikesminister Margot Wallström (S) beskriver pristagarna som två riktiga hjältar som med risk för sina egna liv har kämpat och lyft frågan om sexuellt våld till högsta nivå i FN, sina länder och världen.

- Det är en otroligt viktig aspekt som Murad lyfter, att terrorister också använder sexuellt våld som ett vapen i sin krigföring, säger Wallström, som hoppas att priset kan ge Murad, som hon beskriver som en mycket sorgsen person, en anledning till ett leende för en liten stund.

Wallström har träffat pristagarna flera gånger och säger sig betrakta Mukwege som en nära vän.

- Det (priset) är en sådan uppmuntran, jag vet att han många gånger har varit förtvivlad och tyckt att allt går alldeles för långsamt, säger hon och lägger till att utmärkelsen förhoppningsvis kan fungera som ett skydd för både Murad och Mukwege, som hotats många gånger och utsatts för mordförsök.