Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Influensan kopplar sitt grepp om Västsverige

En tidig influensapremiär har orsakat ovanligt många influensafall för årstiden. Flest fall i länet har rapporterats från de nordvästra delarna.

Influensasäsongen drog igång tidigt, redan i slutet av november. Det är också förklaringen till att antalet rapporterade fall från Folkhälsomyndigheten hittills är högre än vanligt. Fram till julveckan hade 1033 fall rapporterats i landet. Vid samma tidpunkt 2015 var motsvarande antal 178. Och de nordvästra delarna av Västra Götaland är hårt drabbat. Inom NU-sjukvården märktes en ökning av antalet fall redan vecka 48. Säsongen innan uppnåddes motsvarande nivå först i januari.

– Vi ligger högt i ligan i Västra Götaland. Influensan kom tidigt, troligtvis från Norge där man hade många tidiga fall. I Göteborg har det däremot börjat öka de senaste veckorna, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare.

Smittskyddsenheten i länet är uppdelat mellan fyra områden: Uddevalla, Göteborg, Borås och Skövde. På enheten i Uddevalla (dit kommunerna i TTELA:s område tillhör) har hittills 113 fall rapporterats. I Göteborg är motsvarande siffra 105. I Borås och Skövde betydligt färre.

Men än är det för tidigt att säga hur brett influensan kommer att slå.

– Vi har inte nått toppen än, men vi närmar oss. Dessutom är det långt ifrån alla fall som rapporteras. Många uppsöker inte vården och provtagning genomförs bara på en bråkdel av de insjuknade, säger Eva Lindhusen Lindhé.

Ytterligare en bidragande orsak till de höga siffrorna kan vara att vaccineringen startade lite senare än vanligt.

– Vaccinets effekt är som bäst under ett halvår. Influensan startar vanligtvis senare och för att vaccinet skulle hålla längre in i säsongen började vi vaccinera senare. Det var lite olyckligt eftersom en del inte hann vaccinera sig innan de blev sjuka.

I vinter är det generellt fler äldre som blir sjuka och i viss mån även barn. Säsongen domineras av en influensatyp som har en tendens att drabba äldre värre.

– Sedan innan jul har vi haft många utbrott på vårdhem och äldreboenden. Det är viktigt att personal som arbetar med människor i de här riskgrupperna vaccinerar sig för att undvika att de smittar känsliga personer, säger Eva Lindhusen Lindhé.

Förutom influensa, är det också kikhosta och RS-virus i omlopp, sjukdomar som är särskilt svåra för små barn. Och smittskyddsläkaren är tydlig:

– Det är fortfarande idé att vaccinera sig, det är inte för sent!