Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderaternas Ulf Kristersson röstar i Multeum i Strängnäs i förmiddags.

Hopp och nervositet bland röstarna

Moderatledaren Ulf Kristersson lade sin röst i sin hemkommun Strängnäs på förmiddagen. Och han tyckte att det var extra kul att rösta på hemmaplan nu när han är partiledare.

Ulf Kristersson tyckte att det kändes "högtidligt, som alltid", att gå och rösta.

- Och det är extra kul att just i den här rollen få rösta i min hemstad, sade han till Expressen.

Kristersson tycker det är viktigt att vara i sin hembygd, just på valdagen.

- Självklart! Demokratin börjar med det lokala, sade moderatledaren.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson gick till valurnan i Stockholms stadshus och möttes av frågor om beslutet att inte delta på SVT:s valvaka.

- Det är upp till SVT. De kan fortfarande medge att de fattade fel beslut när de valde att ta avstånd från vår integrationspolitik, men inget tyder på det, sade han.

Löfven har röstat

När Stefan Löfven (S) gick till valurnan i förmiddags möttes han av svenska och utländska journalister utanför statsministerbostaden Sagerska huset i centrala Stockholm

- Det här valet handlar om anständigheten och vi står för anständighet, säger Löfven efter att ha lagt sin röst.

Löfven får frågan om han har sovit gott i natt.

- Jajemän, svarar statsministern och passar även på att varna för Sverigedemokraterna som han kallar ”a racist party” när han får en fråga av en utländsk reporter.

Löfven har faktiskt redan röstat en gång, han förtidsröstade i Örebro när förtidsröstningen drog i gång, men passade på att möta pressen ännu en gång på själva valdagen.

I Malmö delade Miljöminister Karolina Skog (MP) ut valsedlar för Miljöpartiet utanför Kroksbäcksskolan.

- Det är en stor dag, som jag är glad över. Men sedan när jag tittar framåt är jag också nervös och orolig. Det är mycket tankar nu kring vem som tar ledarskap i Sverige och vart de tar Sverige, säger hon till TT:s utsända reporter.

Även Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt delade ut valsedlar under förmiddagen.

- Det här är den finaste stunden på hela valdagen, säger han till TT utanför en vallokal i Midsommarkransen i Stockholm.

Hoppas på högre deltagande

Medan röstare antingen blänger surt när Sjöstedt räcker fram valsedeln, eller tacksamt tar emot den, säger han att det är precis det här demokrati handlar om.

- Att få vara mitt i det, se hur alla kommer och röstar, har med sig sina barn. Folk som precis fått svenskt medborgarskap och aldrig röstat förut. Det är stort, säger han.

På Rosengårdsskolan i Malmö träffar TT:s utsända röstmottagaren Durra Shewar Malik som hoppas att valdeltagandet ska bli högre än vid förra riksdagsvalet då bara 52 procent av de röstberättigade i området valde att rösta.

Rosengårdsbon Hussein Salameh tycker att det var enkelt att välja parti.

- Det känns fantastiskt att man kan välja vilken man vill, säger han när han precis röstat.

I Göteborg gick kompisarna Filip Ojanen och Andreas Karlsson gemensamt för att rösta vid Vårväderstorget.

- Det svåra har varit att veta om man ska rösta på det man tror ideologiskt eller om man ska taktikrösta med tanke på regeringsbildningen sedan, säger Filip Ojanen.

Andreas Karlsson håller med.

- Ja. Men jag tyckte att det var rätt lätt att bestämma sig ändå. Fast nu är det ju lite nervöst inför resultatet, säger han.