Vår Gård ligger precis intill vattnet i vackra Saltsjöbaden, bara tjugo minuter från Slussen i centrala Stockholm.
Vår Gård ligger precis intill vattnet i vackra Saltsjöbaden, bara tjugo minuter från Slussen i centrala Stockholm.

Historiskt skärgårdshotell vill locka göteborgare

Förra sommaren var den första som Vår Gård höll öppet sedan starten för nästan hundra år sedan. Detta då den etablerade konferensanläggningen kompletterats med utbyggd hotellkapacitet och bland annat byggt upp ett vincafé, relaxavdelning och flera co-spaces. Nu står skärgårdshotellet redo för en ny sommar.

|

Effekten av förändringen har gjort Vår Gård i Saltsjöbaden till en mer öppen och inkluderande anläggning som uppskattats mycket av lokalbefolkningen.

– Här kan de när som helst droppa in för en fika, lunch eller en drink i det nya vincaféet, säger Frida Janneson, marknadskoordinator på Vår Gård.

För att göra hotellet mer anpassat för privatgäster har även enkelrum byggts om till små dubbelrum och bastun har fått en modern relaxavdelning.

– Visst var det motigt när allt bromsade in under pandemin, men vi bestämde oss för att gasa i stället. Vi använde tiden till att renovera, bygga om och anpassa oss till nya grupper, och vi fick snabb och positiv respons från både lokalbor och långväga resenärer.

Frida är övertygad om att breddningen av utbudet kommer fortsätta locka både konferensgäster och privata sällskap framöver.

– Det har varit avgörande för vår överlevnad och att se nya gäster hitta hit har betytt väldigt mycket. Det blev ett kvitto på att vi är på rätt väg, säger hon.

Fransk inspiration, kungliga bad och utbildning

Det tog bara någon vecka att ställa om från stora konferenser till privatgäster och weekendkoncept. Det kan låta smått revolutionerande. Men på sätt och vis är Vår Gård i ständig förändring. Så har det också sett ut genom historien.

Det började med bröderna Wallenberg och Ernst Thiel som varit på franska Rivieran med sina familjer. De inspirerades av den franska kusten och den glamorösa livsstilen och beslöt att bygga en liknande badort hemma i Sverige. Saltsjöbaden invigdes våren 1893 av kung Oscar II som själv tillbringade flera somrar på platsen.

EXTERN LÄNK: Boka ett semesterpaket på Vår Gård i sommar och få 10 procent rabatt

1924, för snart hundra år sedan, köpte kooperativa förbundet området för att bedriva utbildning och kursverksamhet. Rektor Harald Elldin och hans pedagogik för vuxenutbildning blev vida känd. Han kombinerade affärsmannaskap med kreativa upplevelser och lät människor ta del av konst och estetik. Än idag lever hans värderingar kvar på Vår Gård.

– Nu när vi är mer öppna för omvärlden kan fler få möjlighet att uppleva vår fantastiska konst, arkitektur och spännande historia, berättar Frida.

En inkluderande plats inne och ute

Vår Gård äger fortfarande mycket mark runt omkring byggnaderna, där en alldeles egen ö också ingår. I somras kunde besökare boka ett friluftspaket med valfri logi; tältövernattning på ön eller hotellrum. Närheten till hav och natur uppskattas året om och strandområdet med brygga och bastu används flitigt, även under vintern för kallbad och långfärdsskridskor.

– Det här vill vi utveckla mer, säger Frida. Många vill uppleva naturen, men ändå ha tillgång till alla bekvämligheter. Kombinationen blir oslagbar.

Planterar träd

En stor del av verksamheten omfattas av ett ständigt pågående hållbarhetsarbete ur både ett miljö- och mänskligt perspektiv.

– Genom alla år har vi hållit fast vid värden som omtanke, engagemang och hållbarhet. Vi vill att det ska genomsyra vad vi serverar på faten och hur vi bemöter varandra, men också hur vi sköter om husen och naturen här omkring, berättar Frida.

Ett exempel på det är att Vår Gård planterar ett träd varje gång gästen väljer att hoppa över städningen av rummet.

– Vi försöker hela tiden hitta på konkreta saker som ökar hållbarheten. Det här hoppas vi att våra gäster märker av när vi nu välkomnar dem till ännu en fantastisk sommar i vår vackra skärgård.