Årets ekonomipris till Alfred Nobels minne delas av de amerikanska tillväxtteoretikerna William Nordhaus, vid Yale University, och Paul Romer, vid New York University School of Business.
Årets ekonomipris till Alfred Nobels minne delas av de amerikanska tillväxtteoretikerna William Nordhaus, vid Yale University, och Paul Romer, vid New York University School of Business.

Hållbar ekonomi i fokus för ekonomipris

ANNONS

I år delar de amerikanska professorerna William Nordhaus, Yale University, och Paul Romer, NYU Stern School of Business, på ekonomipriset till Alfred Nobels minne.

- De har öppnat dörrar på vid gavel för ny ekonomisk analys av riktigt stora fundamentala frågor om långsiktig tillväxt och globalt välstånd, säger Torsten Persson, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.

Utvärdera klimatpolitik

Priset på totalt nio miljoner kronor delas mellan pristagarna för deras bidrag när det gäller att lyfta upp klimatet och teknisk innovation i tillväxtteorier och som i förlängningen haft effekt i globalt beslutsfattande.

ANNONS

William Nordhaus, som på 1990-talet utredde kostnaderna för att avveckla svensk kärnkraft, har fokuserat på samspelet mellan människan och naturen och de villkor som måste vara uppfyllda för att få en långsiktigt hållbar tillväxt med avseende på klimatförändringar.

Han har konstruerat en simuleringsmodell som används i FN:s klimatpanel IPCC:s process för att utvärdera klimatpolitiska åtgärder.

Paul Romer, före detta chefsekonom på Världsbanken, har koncentrerat sig på hållbar tillväxt baserad på teknisk utveckling och innovationer. Han har med sin forskning bland annat öppnat dörren för omfattande ny forskning kring varför vissa länder är fattiga och vissa rika.

- Man måste ju börja stort för att det är stora frågor. Och de knäckte liksom nöten, säger Torsten Persson.

"Trodde det var spam"

Paul Romer var överraskad över att få priset, trots att han liksom William Nordhaus för många bedömare var en förhandsfavorit.

- Jag fick två telefonsamtal i morse. Jag svarade inte på något av dem, för jag trodde det var spamsamtal. Jag räknade inte med att få priset, säger han på en videolänk i samband med att pristagarna tillkännagavs av Vetenskapsakademien.

ANNONS

På frågan om hur priset kan belysa den ekonomiska risken ned klimatförändringar svarar Romer:

- Det är absolut möjligt för människan att släppa ut mindre koldioxid, säger Paul Romer.

Han påminner om larmen när ozonhålen dök upp, att det sades att det skulle bli svårt och jättedyrt att göra något åt problemet. I dag är det en ickefråga.

Det farliga är att göra människor apatiska inför klimathotet. Om vi gör rätt saker så kan vi göra något åt klimathotet, enligt Romer.

Gemensamma nämnare

Enligt Torsten Persson kan både William Nordhaus och Paul Romer sägas ha utvecklat standardmodellen för ekonomisk tillväxt i en väldigt produktiv riktning.

- De ger båda liknande insikter i varför en marknadsekonomi behöver korrigeras på olika sätt för att få till en bättre resursfördelning, säger Torsten Persson.

Nordhaus och Romer har rest olika frågor och har arbetat separat men anses ha flera gemensamma drag i sina studier.

ANNONS

- Detta är frågor som är av vital betydelse för människors välstånd, säger Per Krusell, professor vid Handelshögskolan och medlem i priskommittén.

TT

Fakta: Ekonomipriset

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne har delats ut sedan 1968, och tillkom i samband med att Riksbanken firade 300-årsjubileum.

Här är de gångna tio årens vinnare:

Källa: KVA

ANNONS