Det finns tydliga skillnader i levnadsförhållanden för olika grupper i Sverige enligt en analys från SCB. Arkivbild.
Det finns tydliga skillnader i levnadsförhållanden för olika grupper i Sverige enligt en analys från SCB. Arkivbild.

Högutbildade håller ihop

ANNONS
|

Att leva med partner och barn är vanligare bland högutbildade. Lågutbildade kvinnor lever oftare än högutbildade kvinnor som ensamstående med barn.

En analys från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att utbildningsnivå är en av de faktorer som påverkar svenskarnas familjeförhållanden.

Kvinnor och män med lång eftergymnasial utbildning bor i högre grad tillsammans med partner och barn. Vid 40 års ålder bor 70 procent av de högutbildade männen och 75 procent av kvinnorna med partner och barn. Bland män som inte gått gymnasiet är motsvarande siffra 50 procent och bland kvinnorna något högre.

ANNONS

Att vara ensamstående förälder är vanligare bland framför allt kvinnor som inte gått gymnasiet än bland kvinnor med lång eftergymnasial utbildning. Vid 35 års ålder är 22 procent av kvinnorna med den lägre utbildningen ensamstående föräldrar, motsvarande siffra för de högutbildade är sex procent.

TT

Fakta: SCB:s analys

SCB:s analys "Skilda världar? Det demografiskt delade Sverige" visar på betydande skillnader i levnadsförhållanden som finns för olika grupper i befolkningen utifrån utbildningsnivå, födelseland, typ av kommun man bor i och landsdel.

Statistiken i rapporten baseras på undersökningar av levnadsförhållanden och olika totalräknade register.

Källa: SCB

ANNONS