Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bråte efter kraschen vid byn Grabove i Ukraina 2014. Arkivbild.

Fyra åtalas för mord för nedskjutna planet

Fyra personer, tre ryssar och en ukrainare, kommer att ställas inför rätta för nedskjutningen av flygplanet MH17 över Ukraina för fem år sedan.

Rättegången inleds i Nederländerna i mars 2020, enligt uppgifter till offrens släktingar.

- I dag kommer vi att skicka ut internationella arresteringsorder för de första misstänkta som vi kommer att åtala. De kommer även att sättas upp på nationella och internationella listor över efterlysta, säger Wilbert Paulissen vid den nederländska polisen på en presskonferens.

De tre ryssarna är eller har varit högt uppsatta inom landets militär och underrättelsetjänst. Den fjärde misstänkte är en ukrainsk separatist. Att de misstänkta dyker upp till rättegången beskrivs som osannolikt, inte minst eftersom att Ryssland inte lämnar ut brottsmisstänkta till andra länder.

En av de misstänkta har uttalat sig efter offentliggörandet och sagt att pro-ryska separatister inte låg bakom nedskjutningen.

Anklagar Putin

Malaysia Airlines-planet var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur den 17 juli 2014 när det träffades och kraschade i byn Grabove i östra Ukraina. Alla 298 personer som befann sig ombord dödades. 196 av dem var från Nederländerna, 38 från Australien och de övriga från 15 olika länder.

Släktingar till offren välkomnar nyheten.

- Det är en start. Jag är tillfreds, säger Silene Fredriksz vars son och svärdotter dog i tragedin.

På frågan om hon personligen håller någon ansvarig för kraschen, svarar hon Rysslands president Vladimir Putin.

- För att han gjorde detta möjligt. Han skapade den här situationen. Han är den huvudansvarige.

Har bevis

För ett drygt år sedan meddelade de internationella utredarna att planet träffats av en rysktillverkad BUK-robot, som förts in i Ukraina från Ryssland och som avfyrats från territorium som stod under pro-ryska rebellers kontroll.

- Vi har bevis som visar att det var Ryssland som tillhandahöll robotavfyringsrampen, säger nederländske chefsåklagaren Fred Westerbeke nu.

Den omfattande brottsutredningen har genomförts av nederländska åklagare med stöd av kollegor från Australien, Belgien, Malaysia och Ukraina. Enligt Kreml har Ryssland försökt att medverka i utredningen, men nekats tillträde.