Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Single responder. Den 5 juni kom det fram att jourbilen inte skulle rulla i Strömstad och Tanum under sommaren.

Frisk sjukvård kräver frisk demokrati

DEBATT. Det är upprorsstämning i Strömstad efter att single responder-bilen dragits in. Det skriver Markus Otterloo och Stein Rukin, nätverket Frisk sjukvård.

I Strömstad är det nu upprorsstämning. Regionen har lagt ner sjukhuset. Man har lagt ner jourcentralen. Det är 15 mil till närmaste svenska sjukvård som har öppet dygnet runt. Som ersättning lanserar man en sköterskebil (Single responder). Lagom till sommaren, då Strömstads invånare ökar till 80 000, så har dock regionen beslutat om att låsa in denna investering i garaget då man inte har tillgång till någon sjuksköterska sommartid! Till råga på allt så kommunicerar man inte detta beslut med Strömstads kommunpolitiker, trots att man sitter i fysiska möten med dem några dagar efteråt!
Aktionsgruppen Jour Strömstad, en del av nätverket Frisk sjukvård, har nu 5 000 namnunderskrifter som stöder deras upprop. Samtliga kommunala partier i Strömstad reagerar nu på situationen och kräver tillsammans med Jour Strömstad möten med regionen för att få till en bättre ordning.  
Den svenska sjukvården har länge kritiserats för att vara ineffektiv på grund av att den är så fragmentarisk. Vi i Frisk sjukvård har ända sedan vår start hävdat att en del av problemet är att även styrningen, den politiska ordningen är fragmentarisk. Vad Strömstad blir ett tydligt exempel på är att detta styrelseskick inte ger oss någon demokratisk förankring!
Du som läser detta, hur många sjukvårdspolitiker i regionen kan du namnge? Hur ska vi kunna ställa någon till ansvar när vi inte förstår hur den politiska organisationen ser ut, när vi inte vet vem vi ska vända oss till, när vi aldrig träffar någon sjukvårdspolitiker? Dessutom går alla partier i regionen ut i ett gemensamt massmedialt utspel (9 maj) om att man är helt överens om ett nytt måldokument i VGR, där en av de fyra huvudpunkterna handlar om ”kvalitetsdriven verksamhetsutveckling”! Någon som tror att det är lösningen? Frågan är vem man ska rösta på när det ser ut så här?
Det enda våra sjukvårdspolitiker debatterar är lite olika syn på var man ska satsa det stora överskott av pengar regionen sitter på. Ingen som pratar om de strukturella systemfelen. Man kommer inte åt dålig arbetsmiljö genom att höja löner. Det behövs ett gemensamt nationellt mål som alla är överens om att sträva mot, tydliga strukturer, tydligt ansvar, tillit till personal, kontinuitet på arbetsplatser, långsiktighet, samarbete.
Vi i Frisk sjukvård förordar, precis som stora delar av professionen, att staten tar ett mycket större ansvar för en gemensam och lika sjukvård oavsett om du bor i Biskopsgården, Strömstad eller Torestorp. Lika riktlinjer för alla behövs istället för att varje landsting/region gör sina egna planer och prioriteringar. Landstingens rätt att förvalta sjukvården tillhör historien. Låt istället kommunerna ta ansvar för den öppna primärvården. Det är kommunen som har lokal kännedom och bäst kan skapa det lokala trygga nätverket kring vårdcentralen.

För Nätverket Frisk sjukvård

Markus Otterloo, Ubbhults byalag
Stein Rukin, Jour Strömstad