Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jerry Williams på "Allsång på Skansen" 2012. Arkivbild.

Folkkäre rocklegendaren Jerry Williams är död

Rocklegendaren Jerry Williams har avlidit. Av Musiksverige beskrivs sångaren som ödmjuk, omtänksam och generös. Men också som en stark liveartist som älskade att stå på scenen.

"Det är med tungt hjärta och stor sorg som vi måste meddela att Erik Fernström (Jerry Williams), efter en kort tids sjukdom, lämnade oss i går söndag. Våra tankar går till familjen och vi ber om respekt att låta dem sörja ifred", skriver hans agentbolag Blixten & Co i ett pressmeddelande.

Leif "Blixten" Henriksson, bolagets grundare och nära vän till Jerry Williams beskriver sångaren som ödmjuk, varm och omtänksam.

"Han brydde sig alltid om alla andra och satte dem alltid i första sätet, att han var osjälvisk är en underdrift. I nästan 50 år har han funnits runt mig, mer eller mindre dagligen, så sorgen och saknaden jag känner just nu går inte att beskriva i ord", säger han i ett uttalande till TT.

"Legend och folkkär"

Under det tidiga 1960-talet, som frontfigur i bandet The Violents, började Jerry Williams resa mot att bli folkkär rockikon. Men trots att han också varit medlem i Alarm och Roadwork är det som soloartist som Jerry Williams främst är känd. I hans låtkatalog finns hits som "It started with a love affair", "I can jive", "Did I tell you" och "Who's gonna follow you home".

- Han lyckades hålla sig kvar lite på sidan om. Tack vare flitigt arbete har han blivit en legend och folkkär hela vägen, och sedan hittade han producenten Ola Håkansson, som gjorde att han kunde utveckla sig och göra musiken modernare, säger musikjournalisten Stefan Wermelin.

"Scenen var hans hemmaplan"

Genom åren blev det totalt ett tjugotal album. Jerry Williams förekom också ofta i radio och tv, där han på bred stockholmska pratade om rockmusik. Men det var på scenen som sångaren hörde hemma. Enligt musikjournalisten Håkan Lahger älskade han att stå på scenerna i folkparkerna och göra krogshower.

- Han är hundra gånger bättre på scen än på skiva. Ett Jerry Williams-album kan bli ganska tjatigt, men på scen var det något helt annat. Det var där han föddes som artist. Scenen var hans hemmaplan, inte skivstudion, säger han och beskriver sångaren som en "oerhört traditionell rockartist".

Jerry Williams scennärvaro är också det sångaren Svenne Hedlund minns starkast.

- Jag minns honom som Sveriges och kanske Europas största rocksångare tack vare det rörelseschema han hade på scenen. Han rörde sig skitsnyggt, han hade en instuderad koreografi redan från början, han var otroligt rörlig och hade en bra och egen röst. Vi har förlorat en bra rocksångare, säger han.

"Inte beredd på det här"

Fler låtar skulle det bli. Den senaste tiden arbetade Jerry Williams tillsammans med Linda "Miss Li" Carlsson.

- Han hade börjat jobba med ett nytt album, som låg i startgroparna, och han frågade mig personligen om jag ville vara med och skriva och jag blev väldigt glad över det. Vi har alltid haft bra kemi och kul tillsammans och jag tror att han har gillat det jag gör och det jag står för, vi har bara klickat.

- Även om jag visste att han var lite krasslig så var jag inte beredd på det här, säger hon.

Operasångerskan Malena Ernman och också jobbat med Jerry Williams, både på skiva och på scen. 2015 läste Malena Ernman "Nyårsklockan" på Skansen i Stockholm och då hoppade Jerry Williams in och gjorde en duett med henne.

- Det var den mest generösa, riktiga, människa jag någonsin träffat, tror jag. En ödmjuk, inlyssnande, fantastisk, empatisk person. En väldigt speciell människa, säger Malena Ernman.

Röst för arbetarrörelsen

Av vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt och statsministern Stefan Löfven lyfts Jerry Williams också fram som en viktig röst för arbetarklassen.

- Hans grundvärderingar, det var arbetarrörelsens. Det är ingen tvekan om det. Att han röstade på ett annat parti, det får man ha respekt för, säger Stefan Löfven vars favoritlåt med Williams är hans tolkning av John Lennons "Working class hero".

Jerry Williams blev 75 år.