Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

FN: 2018 fjärde varmaste året någonsin

2018 kan bli det fjärde varmaste någonsin globalt sett, enligt en rapport från Världsmeteorologiska organisationen (WMO).

Den FN-knutna organisationen säger också att världen kan vara på väg mot en temperaturökning på 3–5 grader vid slutet av innevarande sekel. Rapporten understryker vikten av att världen agerar för att minska koldioxidutsläppen.

Enligt WMO har de 20 varmaste åren sedan man börjat mäta alla inträffat under de senaste 22 åren. Rapporten släpps inför klimatmötet COP 24 som inleds på söndag i polska Katowice.

Medverkar gör de länder som skrivit under FN:s klimatkonvention. Inför mötet försöker FN åter sätta press på regeringarna att hålla fast vid Parisavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen till två grader.

På mötet ska en regelbok tas fram för hur Parisavtalet ska genomföras. Avtalet, som sågs som en enorm framgång när det klubbades igenom i december 2015, slår fast vissa målsättningar för världens länder.

Viktigast av målen är att man ska hålla den framtida temperaturhöjningen på jorden under 2 grader Celsius – jämfört med nivån i slutet av 1800-talet – och sträva efter att inte överskrida 1,5 grader.

Hur detta ska gå till i detalj sägs dock inte i avtalet. Det är detta länderna ska försöka besluta om i Katowice.