Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Flexibilitet och smarta lösningar räddade taket på Borås-projekt

Det går inte alltid som planerat på ett byggprojekt. Vad gör man när taket till en stor lagerbyggnad i Borås skall läggas utan att takets stålkonstruktion är på plats?

Protan Entreprenads avdelning i Alingsås fick i uppdrag att lägga taket på H&M’s centrallager vid Hulta i Borås. Det var bara ett problem: Taket på 8000 kvadratmeter var till att börja med i tid enligt planen, men av olika anledningar var leveransen av stålkonstruktionen hela sex veckor försenad.

Mer om Protan Entreprenad i Alingsås

– Att starta upp ett byggprojekt sker successivt och de flesta av stegen är beroende av att tidigare etapper är färdigställda. Man kakelsätter exempelvis inte badrummet förrän rörmockaren har gjort färdigt sitt jobb, säger Dan Johansson, avdelningschef på Protan Entreprenads avdelning i Alingsås.

Utan stålkonstruktionen avstannade hela byggprocessen, eftersom allt invändigt arbete var beroende av denna leverans. Dessutom var betongen som skulle läggas som golv beställd, och det till ett bestämt datum, som närmade sig med stormsteg.

– Vår styrka är framförallt våra duktiga och omtyckta montörer. Det är yrkesfolket som är ryggraden i företaget, säger Dan Johansson.

Tänkte utanför boxen

I fallet med taket på höglageret i Hulta var Alingsås-avdelningen tvungen att tänka snabbt och utanför boxen.

Det viktigaste för projektets framsteg var att taket var tätt. För att få ett tätt skydd så fort som möjligt bestämde man sig för att lägga ett tillfälligt tak. På mindre än två veckor lade Protans montörer ett tak på hela 8000 kvadratmeter, så att betonggolvet kunde läggas på den överenskomna tiden.

Med ett enkelt och tätt tak på plats, kunde Protans takmontörer sedan ta sig tid att grundligt lägga ett permanent tak, så att H&M kunde öppna sitt lager och distribuera kläder för sina shoppingsugna kunder i Sverige och utomlands som planerat, utan förseningar.

Mer om Protan Entreprenad i Alingsås