Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/8

Flera gräsbränder i Bohuslän under påskhelgen

Räddningstjänsten har haft fullt upp under påsken. Det är torrt i markerna och många gräsbränder har fått släckas.

Under påskhelgen inträffade flera gräsbränder på en rad platser runt om i Bohuslän. Under måndagen har styrkor från räddningstjänsten i bland annat Uddevalla, Lysekil och på Orust släckt bränder i torrt gräs. 

– De hade eldat skräp för några dagar sedan och när de hade hällt ut askan tog det sig igen, säger Markus Berg på räddningstjänsten i Uddevalla om en brand i Utby. 

Ingen person kom till skada i branden. 

– De hade släckt innan vi kom fram och vi spolade av. Det är torrt i gräset och det blåser så det är bättre att vänta med att elda, säger Markus Berg. 

Han kollega på Orust har också varit ute och jobbat flitigt under helgen. 

– Vi larmades bland annat till en gräsbrand där en slänt på runt 60 kvadratmeter brann. Men ingen skadades, berättar Marcus Larsson på räddningstjänsten. 

– Det har hänt en del under helgen helt klart men det är bra att ingen skadats. Sedan är det såklart tröttande för de som drabbas och de får jobba och försöker släcka. 

LÄS MER: Flera gräsbränder under påskaftonen

Nära att det spred sig

Även under påskdagen inträffade flera bränder i Bohuslän. SOS alarm meddelade att flera av dem var påskbrasor som tagit fart igen och spred sig.

Bland annat i Dingle vid 14-tiden på söndagen.

Under söndagsmorgonen brann det också i Grebbestad och på eftermiddagen i Sotenäs. Men inte heller under dessa bränder ska några personer ha kommit till skada.

Mikael Gard, insatsledare på räddningstjänsten Mitt Bohuslän, berättar att det var ungefär en hektar som brann i Dingle och att det även där berodde på glöd från en påskefyr.

– Det var viktigt att vi kom dit annars hade det spridit sig mer, det brann ordentligt där, säger han.

"Den som har tändstickorna bär ansvaret"

Det råder inte eldningsförbud men han uppmanar alla att vara extra försiktiga eftersom det är en förhöjd risk för bränder nu.

– Det ligger ju fjolårsgräs så det är gräsbrandssäsong. Och den som har tändstickan bär ansvaret för elden, säger Mikael Gard.

Texten uppdateras