Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finansminister Magdalena Andersson (S) föreslår skattesänkning för pensionärer. Arkivbild.

Fler vallöften till pensionärer

Med ett förslag om höjt grundavdrag för en miljon pensionärer höjer finansminister Magdalena Andersson (S) ribban i den hårda striden om pensionärernas röster i höstens val. Vi sänker med mer för fler, är svaret från M.

Det nya S-förslaget om höjt grundavdrag för pensionärer med inkomster mellan 206 100 och 1 170 800 kronor per år kostar 4,2 miljarder kronor, enligt Finansdepartementets beräkningar. Syftet är enligt finansministern att fortsätta minska skatteklyftan, som gör att pensionärer betalar mer på sina inkomster än löntagare.

I höstbudgeten

Förslaget går nu ut på remiss och målet är att det ska finnas med som ett skarpt förslag i höstbudgeten.

Enligt Magdalena Andersson återstår därmed bara ett steg för att till 2020 helt ha fått bort skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare.

Hon beskyller alliansregeringen 2006–2014 för att ha skapat skatteklyftan.

- Under sina åtta år valde de att sänka skatten med 140 miljarder, men man tillät den här klyftan att vara kvar, säger hon.

Den skattesänkning för pensionärer som nu föreslås följer på det att den rödgröna regeringen tog bort skatteklyftan helt för pensionärer med inkomster upp till 17 000 kronor per månad.

"Jag får inte riktigt ihop det"

Moderaterna (M) föreslog för sin del nyligen en sänkning av skatten för pensionärer som skulle gå på 4,4 miljarder, ovanpå den skattesänkning på 8,5 miljarder som redan utlovats.

Enligt M-ledaren Ulf Kristersson behövs den extra skattesänkningen som kompensation efter uppgörelsen om höjd garantipension och höjt bostadstillägg för pensionärer, som träffats i den så kallade pensionsgruppen i riksdagen. Samtidigt ska sänkningen täcka effekterna på skatteklyftan som uppstår om M genomför sitt sjätte jobbskatteavdrag för 22 miljarder kronor.

- Jag får inte riktigt ihop det, säger Magdalena Andersson.

Moderaternas budgetschef Johan Paccamonti ger finansministern delvis rätt. En ny beräkning från riksdagens utredningstjänst har nämligen visat att det behövs mer än 4,4 miljarder för att finansiera en skattesänkning för pensionärer som motsvarar det sjätte jobbskatteavdraget.

- Det behövs i storleksordningen två miljarder till. Och det kommer vi naturligtvis ta med i processen när vi tar fram vårt valmanifest, säger Paccamonti.

Löfte kvarstår

Ulf Kristerssons vallöfte om att M ger pensionärer samma skattelättnad som det sjätte jobbskatteavdraget ger löntagare kvarstår dock.

Samtidigt kritiserar Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson regeringens nya förslag om ett höjt grundavdrag för en miljon pensionärer.

"Moderaterna vill sänka skatten med mer och för fler pensionärer än vad Socialdemokraterna gör. Vi vill exempelvis att personer med låga eller genomsnittliga pensioner ska få en skattesänkning", skriver hon i ett textmeddelande till TT.