Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Göran Falk. Bild: Thobias Nilsson

Festen är slut!

Insändarskribenten Göran Falk: "Strömstad kommun är sin egen största arbetsgivare – det skall inte vara så."

Strömstad kommun är den femte mest skuldsatta kommunen i landet. Strömstads kommunalskatt ligger väsentligt över genomsnittet för riket.

Samtidigt ligger kanske kommunen ibland ”top five” när det gäller förutsättningar för en stabil kommunekonomi. Närheten till ekonomiskt välmående Norge och inte minst nationalpark och turistmagneten Kosteröarna. De stora Norgefärjorna är också en stabil mjölkkossa.

Kommunalskatten skall inte höjas för att finansiera ogenomtänkta projekt som retar upp medborgarna. Skatten skall ned till minst riksgenomsnittet.

Strömstad kommun är sin egen största arbetsgivare – det skall inte vara så. Kommunen är vår gemensamma utförarorganisation.

De skall inte hitta på ”försök” helt på egen hand. Kommunorganisationen bör genomgå en organisationsöversyn. Sätt målet till nedskärning med 50 procent av kommunförvaltningens kostnader.

Peter Dafteryd (C): "Alla beslut är förankrade"

Turismnäringen är central i ekonomin. Service erbjuds turisterna och så skall det vara. Turisterna skall därför betala vad det kostar. Omdiskuterade linfärjan över Bojarkilen till Nötholmen kostar omkring 800 000 kronor om året. Max tolv personer gäller men det respekteras inte.

På Kosteröarna kostar färjan 10 kronor – och även Kosterbor betalar. Färjan är bemannad under säsong. Reglerna om max tolv eller brandfarligt gods ombord tummas det inte på.

Kosterborna får gå en utbildning för att själva köra färjan, därefter får de betala en avgift för att köra densamma. I Strömstad kan vem som helst hämta ett kort och köra färjan. Kommunen betalar. Vem betjänar färjan?

Spahotellet samt de som köpt sig en fin ”hytta” på Nötholmen. Betalar Spa någonting? Nix, de vill ju behålla gästerna på hotellet och låta dem spendera sina pengar där. Ska vi nu bygga en bro för dyra pengar?