Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här bor den svenska VM-truppen i Gelendzjik.

Femstjärnig lyx för den svenska VM-truppen

Femstjärniga Kempinski Grand Hotel i Gelendzjik fyller landslagets alla önskemål och behov. Men hissarna går långsamt. Dessutom går inte träningsanläggningen att göra helt insynsfri.

Petitesser i sammanhanget, kan tyckas. Det är rena lyxen som möter spelarna när de kommer till hotellet i den populära ryska turistorten. Flådiga pooler, ett stort gym, två våningar exklusivt reserverade för truppen, men mest av allt ett läge med en underbar utsikt över Svarta havet.

Innan spelarna checkar in fick svenska medier gå husesyn.

Inte sparat på slantarna

Hur det än går i VM kan landslaget inte gnälla på boendet. Det är toppklass över i princip allt. Och det bör det vara. Fotbollsförbundet har inte sparat på slantarna. Samtliga spelare har eget rum, alla med havsutsikt.

De bästa rummen? Richt antyder att förbundskaptenen Janne Andersson fått en av sviterna. Och han själv?

- Jag bor bra, säger landslagschefen och ler snett.

Men var notan stannar vill han inte berätta.

- Det är ju ett femstjärnigt hotell. Vi letar inte efter de dyraste hotellen utan efter de bästa. Ibland betalar vi ett högre pris, ibland ett lägre. Och går vi till kvartsfinal kostar det nästan ingenting. Priset är jämförbart med tidigare mästerskap.

Nobbades av England

Redan våren 2016 fick den dåvarande landslagsledningen korn på hotellet.

- Det var jag, Marcus Allbäck och någon till som åkte runt och tittade. Vi hittade ett riktigt bra hotell i det här, men England var ännu tidigare ute och hade bokat det.

Men den nytillträdde engelske förbundskaptenen Gareth Southgate var rädd för hettan vid Svarta havet och valde i stället en bas nära det svalare S:t Petersburg.

- Eftersom vi var första reserv gick budet till oss. Vi tyckte att det stämde med våra kriterier. Avstånd till och kvalité på flygplats och träningsanläggning är alltid viktigt. Klimatet tittar vi också på. Vatten i närheten är exempelvis en fördel.

Helt nöjd är inte Richt. Träningsanläggningen, Spartak-stadion nära flygplatsen, går inte helt att dölja för insyn.

"Viss insynsmöjlighet"

- Anläggningen kunde ha varit mer optimal. Det finns en viss insynsmöjlighet och andra länder kanske kan komma och titta.

Några hundra meter från arenan radar höghus upp sig och den konspiratoriskt lagde kan misstänka att sydkoreaner, tyskar och/eller mexikaner utnyttjar möjligheten att spionera från någon av de högst belägna våningarna.

TT: Finns det inte en tyst överenskommelse om att man inte gör så?

- Vi hoppas ju det. Rent teoretiskt går det att se träningarna, men det kommer inte att påverka vad vi gör på de stängda träningarna.

Landslaget har sin bas i Gelendzjik fram till avresan till Jekaterinburg den 25 juni och den sista gruppspelsmatchen mot Mexiko den 27 juni.

- Jag tror att vi är den enda nationen som gör så (bryter lägret efter gruppspelet). När vi går vidare blir det bara en eller två dagar här innan vi måste flyga till S:t Petersburg eller Samara. Vi vill spara den flighten och bor en extra natt i Jekaterinburg i stället.