Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Soroptimisterna invigde nytt träd på kvinnodagen

Har ni sett att ett nytt träd har planterats på Kärleksudden? I skymningen den 8 mars, på Internationella kvinnodagen, ”invigdes” detta träd av Helena Magnusson i Strömstads Soroptimistklubb.

”Varmt välkomna till invigningen av blodboken vi skänkt till Strömstads kommun. Ett träd som vi tror och hoppas ska glädja staden, boende och besökare och smycka den bästa av platserna. Kärleksudden”, sa Helena Magnusson.

Planteringen av trädet i december 2021 var ett sätt att uppmärksamma 100 år av systerskap. Ett systerskap som grundades i kampen för kvinnors rösträtt. År 1921 bildades den första Soroptimistklubben och samma år fick kvinnor rösträtt.

”Trädet får även symbolisera minnet över 100 år av demokrati. En demokrati vi behöver värna om – varje dag”, sa Helena Magnusson.

Detta blev inledningen till Soroptimisternas firande av Kvinnodagen. Kvällen fortsatte med en sammankomst på Werners, som dagen till ära förvandlats till en ovanlig festlokal. Nina och Bosse Markendahl samt Tomas ”Toppe” Carlsson, stod för underhållningen.

Som traditionen bjuder delade Soroptimisterna ut Hedersdiplom.

Det ena gick till Nina och Bo Markendahl med motiveringen ”För friskvårdande och musikaliska gärningar”, det andra till Åsa Rognås ”För din enträgna kamp för en humanare värld”. Beskedet till den överraskade Åsa levererades via videosamtal, eftersom hon befinner sig utomlands, medan däremot dansaren Gio Kraghe lurats till festen med en kedja av listiga trick – Gio tilldelades nämligen ett stipendium ”för unga talanger” ur Åsa Perssons minnesfond.

Ett par representanter för Kvinnojouren Emelie intervjuades om sin verksamhet, som Soroptimisterna regelbundet stöttar. De arbetar i det tysta med att skapa trygghet för våldsutsatta kvinnor och barn.

Överskottet från kvällen går till Kvinnojouren och Ukraina.