Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När Arben Tmavas pappa behövde insulin fick han till svar av personal på nattjouren att insulinet var slut.

Slut på insulin till sjuk diabetiker

När Arben Tmavas pappa nyligen var på besök i Strömstad drabbades han av allt för högt sockervärde. Arben skjutsade sin far till akuten på Strömstads sjukhus där han nekades insulin.

– De sa att de inte kunde hjälpa oss för att insulinet var slut. Så kan det ju bara inte få gå till, säger Arben.

Sent på kvällen ringde Arben Tmavas sjukvårdsupplysningen efter att hans diabetessjuka far känt sig dålig. Sockervärdet visade 24 (mellan 6-8 rekommenderas) vid mätning och pappan var i stort behov av hjälp.

– På sjukvårdsupplysningen sa de att vi skulle åka direkt till akuten för att få insulin. När vi kom dit fick vi bara till svar att de hade slut på insulin och inte kunde hjälpa oss. Så kan det ju bara inte få gå till, säger Arben.

I förtvivlan ringde Arben åter till sjukvårdsupplysningen och berättade om bemötande på akuten i Strömstad. Via telefon kopplades hemsjukvården i Strömstad in som därpå kunde hjälpa Arbens pappa.

– På en akutmottagning måste det väl ändå finnas insulin. Nu hade vi väldigt tur att sjukvårdsupplysningen hjälpte oss komma i kontakt med hemsjukvården men tänk vad som hade hänt annars, funderar Arben.

Händelsen fick också Arben att reflektera över den utsatthet han som invandrare känner i samband med den svenska sjukvården.

– Tack och lov förstår jag svenska men tänk om någon med liknande problem hade kommit men som inte förstått svenska. Vad skulle den göra, undrar Arben.

Klockan var strax efter 22 den tisdagskväll som Arbens pappa behövde akut hjälp. Ansvarig för vården på Strömstads sjukhus är då Jocema Vård AB med Erling Hallström som verksamhetsansvarig och talesperson. Hallström har utan framgång försökt att nås för en kommentar.

Svårigheterna i att nå en person i den position Hallström befinner sig har väckt åsikter och resulterat i ytterligare en artikel. Se nedan.