Maria Wogenius på Nordkoster och Jenny Larsson på Sydkoster var snabba med att organisera handlingshjälp på öarna när pandemin slog till. Här lämnar Jenny Larsson matkassar till Pietro Raffone (arkivbild).
Maria Wogenius på Nordkoster och Jenny Larsson på Sydkoster var snabba med att organisera handlingshjälp på öarna när pandemin slog till. Här lämnar Jenny Larsson matkassar till Pietro Raffone (arkivbild). Bild: Inga Rexed

Pris till många föreningar för coronaarbetet

Thordénstiftelsens alternativa Bohuspris 2020 går till 36 medlemsföreningar inom Bohusläns skärgårdsråd, Röda Korset och Bohusläns hembygdsförbund för deras arbete för trivsel, trygghet och samvaro under pandemikrisen. De delar på 500 000 kronor.

ANNONS

Priset delades ut digitalt den 10 december, med två personer på plats på Bohusläns museum och som mest ett 60-tal digitalt närvarande.

– Att göra ett urval är jätte­svårt. Många gör stora ideella insatser. De tre organisationerna har fått nominera bland sina medlemsföreningar, men mitt budskap till pristagarna var också att de ska se sig själva som ambassadörer bland dem som arbetar ideellt, säger Leif Berndtsson, Thordénstiftelsens sekreterare.

Bland de föreningar som uppmärksammas finns i vårt område hembygdsföreningarna i Grebbestad, Tanum, Svenneby och på Tjärnö (medlemmar i Bohusläns hembygdsförbund), samt inom Bohusläns skärgårdsråd föreningarna på Koster, på Resö och i Sannäs och från Röda korset Tanums och Strömstads lokala föreningar.

ANNONS

Föreningarna har fått tänka nytt

Leif Berndtsson berättar om hur hembygdsföreningar tänkt nytt för att slippa stänga ner verksamheten. Uppfinningsrikedomen har varit stor. Det har ordnats digitala kulturvandringar och kulturvandring på cykel. Hjälp med att handla har organiserats och inom flera förbund har de lokala föreningarna genom besök brutit social isolering och ensamhet.

Ordföranden för Bohusläns skärgårdsråd Lena Kjellman berättar att organisationens coronagrupp varit en länk mellan medlemsföreningar och länsstyrelsen samt regionens smittskydd.

– Vi har skickat vidare information till länsstyrelsen från våra medlemsföreningar om hur det fungerat hos dem när det gäller trängsel, vid till exempel båtarna. Kommunerna har haft sin rapportering men de kanske inte alltid har kunnat veta hur det fungerat ute på öarna.

Har visat vikten av ett fungerande civilsamhälle

Bohusläns skärgårdsråd vill arbeta för samverkan mellan det lokala civilsamhället och myndigheter och betonar hur viktigt det är att ha ett fungerande civilsamhälle. Det har coronakrisen bevisat, anser Lena Kjellman.

– Våra medlemsföreningar från Vrångö i söder till Koster i norr har på olika sätt arbetat med att hitta lösningar, minska smittspridningen, skapa trygghet och upprätthålla viktiga funktioner på sina respektive orter, sammanfattar hon.

Skärgårdsrådet kommer att använda prispengarna för att utveckla digital teknik och kunna arbeta närmare sina medlemsföreningar.

ANNONS