Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Daniel Niklasson från Odd Fellow tillsammans med kommunpolis Sara Olsson, Kent Almqvist från Sjöräddningssällskapet och Conny Andersson från Odd Fellow.  Bild: Victoria Petersson
Daniel Niklasson från Odd Fellow tillsammans med kommunpolis Sara Olsson, Kent Almqvist från Sjöräddningssällskapet och Conny Andersson från Odd Fellow. Bild: Victoria Petersson

Odd Fellow delade ut nallar: "Lugnar barnen"

Odd Fellow delade ut nallebjörnen ”Odd-Björn” som ges till barn som kommer i kontakt med sjöräddningssällskapet, polis, ambulans eller kvinnojouren Emelie i Strömstad.
– Vi delar ut dessa årligen och vi får respons att de gör skillnad, säger Daniel Niklasson i Odd Fellow.

Närmare 100 nallar totalt delas ut till polisen, sjöräddningssällskapet, ambulansen och kvinnojouren Emelie i Strömstad. Det är något som görs årligen, och nallarna har som syfte att delas ut till barn som kommer i kontakt med de olika instanserna.

– Det här är en av de roligaste sakerna vi gör, säger Conny Andersson som är med i Odd Fellow och för dagen delar ut nallar i Strömstad.

Nallen kan lugna barnen och skapa en tillit till polisen och visa att vi är mänskliga

Sara Olsson, polis i Strömstad, ser att nallarna har en betydelse.

– Vi kan se att nallarna kommer till användning när vi åker ut till hem där det är våld i familjen. När polisen kommer är det ofta en tråkig situation men nallen kan lugna barnen och skapa en tillit till polisen och visa att vi är mänskliga, säger hon.

Nallen ”Odd-Björn” hjälper till att lätta upp situationen och fokusera på något annat.

– Vilken effekt det har! I ett traumatiskt läge är det otroligt, inflikar Bengt-Göran Bergstrand vid Sjöräddningssällskapet.

För varje nalle som delas ut går också en summa tillbaka till välgörenhet, så det är en behjärtansvärd verksamhet menar Daniel Niklasson.

– Vi hoppas de ska komma till nytta och hjälp, vi får ju responsen att de kommer till användning så det känns bra, avslutar han.

Odd Fellow-orden i Sverige tog fram nallarna 1997, och de delar årligen ut cirka 80 000 nallar i Sverige som tröstar ledsna, rädda och ensamma barn.