Arvid Brandström och Victoria Petersson från tidningen mötte bland andra eleverna Alfons Myrvold och Vera Gustafsson, samt läraren Helena Klouda i en workshop.
Arvid Brandström och Victoria Petersson från tidningen mötte bland andra eleverna Alfons Myrvold och Vera Gustafsson, samt läraren Helena Klouda i en workshop. Bild: Marita Adamsson

Nu filar Strömstadseleverna på bidrag i journalisttävlingen

Förberedelserna är i full gång för de elever som vill tävla om Unga Journalistpriset och 10 000 kronor till klasskassan. I onsdags var det digital workshop för att ge idéer och starttips.

ANNONS
LocationStrömstad|

Deltagarna arbetar med Mobile Stories, ett digitalt verktyg för att både utbilda och publicera unga skribenter. Bakom det står journalisterna Lotta Bergseth och Jenny Sköld. Strömstads Tidning har valt att samarbeta med dem om tävlingen, som tidigare genomförts på nationell nivå av Aftonbladet.

– Vi genomför tävlingen för fjärde året nu och det blir fler och fler deltagare, berättar de bägge Mobile Stories-grundarna.

Läs också: Elever i Strömstad är med och tävlar i ”Unga Journalistpriset”

Stöttning och råd kommer till de elever på gymnasiet och högstadiet som deltar via Mobile Stories. Jenny Sköld och Lotta Bergseth går bland annat igenom grundläggande etiska regler, som att inte vidarebefordra rykten utan kolla sanningshalten i det man skriver och skilja på fakta och åsikter.

ANNONS

Ju bättre påläst man är, desto bättre blir det

På hemsidan finns också gott om tips och exempel på hur man formar texter och rubriker. Tips kommer också från journalisterna på Strömstads Tidning. De kan till exempel ta del av filmer där tidningens journalister Victoria Petersson och Arvid Brandström ger grundläggande tips och råd.

Victoria och Arvid var också med på onsdagens workshop och efter påsk kommer de att träffa fler elever på skolan.

– Utgå gärna från era egna intressen, lyder ett av deras råd.

– Den egna nyfikenheten är ofta bästa bränslet, säger Arvid Brandström.

Och, påminner journalisterna, research är viktigt.

– Ju bättre påläst man är, desto bättre blir det.

Utgå gärna från era egna intressen

Vera Gustafsson går ettan på teknikprogrammet vid gymnasiet och hon har inte bestämt sig för något ämne att skriva om än.

– Men inte någon nyhetsartikel, säger hon.

Hon lutar i stället mera åt en personlig, reflekterade text. Tävlingsbidragen kan ha olika karaktär, som nyheter, krönikor, debattartiklar, reportage eller – om man inte i första han vill skriva – videofilm.

Alfons Myrvold säger att han funderar på att utgå från synpunkter på Strömstads dricksvatten han ofta stöter på och forska vidare i det.

Att vinna 10 000 till klassen är ju inte fel

Ytterligare två elever finns med via länk den här eftermiddagen. Hur många andra som börjat skriva och tänka eller funderar på att ansluta sig är oklart. Ett tjugotal Strömstadselever har skrivit något inom ramen för Mobile Stories, men hur många bidrag som kommer att finnas för bedömning när tävlingstiden går ut 1 maj är fortfarande en öppen fråga.

ANNONS

– Att vinna 10 000 till klassen är ju inte fel, säger Vera Gustafsson.

Förutom de 10 000 kronorna kommer vinnaren att intervjuas i tidningen och det vinnande bidraget att publiceras av Strömstads Tidning.

Läs mera om Mobile Stories och Strömstad:

Sagt på Bokmässan: ”Att skapa själv ger kunskaper”

Strömstad har en stor roll på årets bokmässa

ANNONS