Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På lördag arrangerar Munskänkarna vinissage på restaurang Strand, på Kulturhuset Skagerack. Bild: NILS PETTER NILSSON
På lördag arrangerar Munskänkarna vinissage på restaurang Strand, på Kulturhuset Skagerack. Bild: NILS PETTER NILSSON

Munskänkarna bjuder in till vinissage

På lördag arrangeras det som torde vara Strömstads första "vinissage" på restaurang Strand, på Kulturhuset Skagerack. Arrangör är föreningen Munskänkarna.

Intresset för mat och vin, är en trend som ökar i Sverige. Det är i alla fall Marianne Redemos uppfattning, vice ordförande i föreningen Munskänkarna i Strömstad. Munskänkarna finns representerade i hela riket. I Strömstad startades föreningen 2016 och har i dag 70 medlemmar.

Intresset för mat och vin är det medlemmarna har gemensamt och de träffas en gång i månaden för att äta, prova viner och ha föreläsningar.

– Just nu har vi en druvkurs där vi lär oss om de olika druvsorterna. Vi har även haft en introduktionskurs där vi lärt oss hur druvorna smakar, hur framställningen av vinerna går till, vi har lärt oss dofta och smaka de olika karaktärerna, allt man kan veta om vin helt enkelt, berättar Marianne Redemo.

På lördagens vinissage står dörrarna öppna under fyra timmar på eftermiddagen. Besökarna har då möjlighet att prova röda, vita och mousserande viner, totalt 16 olika, ur Systembolagets nya sortiment som släpptes 1 mars.

– Att prova så här, utan att behöva köpa en hel flaska, är en jättebra möjlighet.

Då det är första gången är det svårt att bedöma hur många flaskor som kommer att gå åt.

– Men allt köper vi in till självkostnadspris, så vi gör ingen vinst på det. Och man får lämna tillbaka oöppnade viner tillbaka till Systembolaget, berättar Marianne Redemo.

Hennes känsla är att det blir ett välbesökt arrangemang.

– Det verkar finnas ett stort intresse för vin. Jag har fått mycket positiv respons.