Emils föräldrar Åsa och Daniel Andersson får blommor av Liam Samberg Abarca och Dlovan Shaho från klass 4A.
Emils föräldrar Åsa och Daniel Andersson får blommor av Liam Samberg Abarca och Dlovan Shaho från klass 4A. Bild: Sinisha Bozunovic

Multiarena på Tanumskolan till Emils minne

För snart 25 år sedan förolyckades Emil Andersson i en olycka på en förskola i Tanumshede. Nu är en grusplan vid Tanumskolan förvandlats till multiarena för fotboll, handboll och bandy till Emils minne.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeTanumshede|

Efter olyckan 19 augusti 1997 instiftade hans föräldrar Åsa och Daniel Andersson en minnesfond. Den har under åren delat ut stipendier till ungdomar som är aktiva i idrottsföreningar. De har också arrangerat fotbollstävlingen Emils Cup till sonens minne.

Många får nytta av den

Nu är det dags att avveckla. Efter att ha funderat över olika alternativ föll valet på att förse en grusplan vid Tanumskolan med konstgräs och mål för såväl fotboll som bandy och basket. Omkring en halv miljon kronor fanns i fonden att lägga på arenan och under tisdagen invigdes den.

– Det känns bra, säger Daniel Andersson.

– Många får nytta av den.

ANNONS

Förutom Tanumskolans låg- och mellanstadium ligger även särskolan Ekdungen i närheten.

– Vi har varit och tittat och det var fullt av ungar där under eftermiddagen.

Många av eleverna kände till bakgrunden, berättar han, och säger att Emils minne nu kan leva vidare med arenan.

Avvecklingen sker samtidigt som Robert Hasslings minnesfond i Strömstad avvecklas. Där har pengarna gått till Sjöräddningen, som Strömstads Tidning tidigare berättat. Fonderna har följt varandra, berättar Daniel Andersson.

De tragiska olyckorna drabbade familjerna vid samma tid. Bägge valde också att starta minnesfond och fotbollscup till söneras minne.

– Det var full aktivitet direkt. 28 barn spelade fotboll och bandy. Samtidigt, säger en nöjd rektor Marie Enstedt.

ANNONS