"Man får en förståelse för hur det är"

Elever från naturvetenskapliga programmet på Strömstad Gymnasium har den här veckan fått jobba med ett projekt på Lovéncentret på Tjärnö.

ANNONS
LocationTjärnö||

I skolprojektet "Fönster mot naturvetenskapen" har de fått studera vattnet och djurlivet i Idefjorden.

– Jag tycker att det är roligt att få göra något utanför skolan. Man har fått en förståelse för hur det är att jobba med naturvetenskap, säger Thea Källvik som går i ettan på NV-programmet.

Hennes lärare Louise Buhre tycker att det är väldigt värdefullt att eleverna får komma ut och se hur det fungerar i forskarmiljön.

– Det ger en bra möjlighet för mina elever att få inblick i hur det är att läsa vidare på universitetet och arbeta som forskare. Det är kul att komma ut med klassen och göra något tillsammans och jag är imponerad av mina ettor, hur mycket de lärt sig, säger hon.

ANNONS

Under onsdagen fick eleverna ge sig ut på expedition till sjöss i Lovéncentrets båt för att ta prover från vattnet, både i Idefjorden och längs havskusten, och biologin på bottnen. På torsdagen fick de jämföra och analysera proverna och sedan i smågrupper presentera vad de kommit fram till.

Martin Larsvik, informatör vid Lovéncentret, håller i projektet. Han säger att Idefjorden, som eleverna har fått studera, har likheter med Östersjön.

– Det är en utsatt miljö med grunda trösklar, och har haft problem med mycket utsläpp. Som väl är för Idefjordens del fick man ju stopp på industrins utsläpp i början av 90-talet, men man hittar fortfarande spår efter utsläppen, säger han.

Eleverna från gymnasiet verkar fokuserade och intresserade av projektet, tycker han.

– Det är ju häftigt att komma ut på havet, jag tycker att de visar stort intresse.

I en laborationssal på Lovéncentret sitter Raja Hamidi tillsammans med ett par klasskamrater och försöker ta reda på vad det är hon ser i mikroskopet.

– Jag vet inte vad det här är, kan du hjälpa mig, frågar hon Martin Larsvik.

Han tar en titt i mikroskopet och kliar sig i huvudet.

– Det här är något som vi marinbiologer kallar för "skrufs", det vill säga, det är sådant som vi inte riktigt vet vad det är.

ANNONS

Raja Hamidi tycker att det har varit en rolig vecka på Lovéncentret.

– Det var kul att komma ut i en helt ny miljö.

Skulle du kunna tänka dig att jobba med det här?

– Ja, jag kan absolut tänka mig att läsa till marinbiolog.

ANNONS