Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johanna Persson, kemilärare och handledare för projektet. Bild: Victoria Petersson
Johanna Persson, kemilärare och handledare för projektet. Bild: Victoria Petersson

Lyckat samarbete mellan gymnasiet och forskarvärlden

Under året har sistaårselever på Strömstad Gymnasium haft ett samarbete med Tjärnö marina laboratorium. – Detta projekt har varit en unik chans för eleverna att få forska på riktigt, säger kemiläraren Johanna Persson.

Strömstad Gymnasium har under året haft ett samarbete med Tjärnö marina laboratorium, där elever från naturvetenskapliga programmet har forskat som gymnasiearbete. Projektet som har pågått sedan augusti är nu avslutat. Inne i gymnasiet står planscher på de olika projekt som åtta elever ägnat tid åt under läsåret.

– Det har varit en unik chans att ha det här samarbetet, säger kemiläraren Johanna Persson som också varit handledare för projektet.

Hon säger att projektet har varit givande.

– Ofta får man ju inte chansen förrän man är utbildad, så detta har varit givande för eleverna, nu vet de vad forskning innebär.

Tjärnö marinbiologiska vill fortsätta detta samarbete, vilket är väldigt roligt och ett kvitto på att det blev bra

Vissa blev bitna och kommer söka sig till mer forskning efter studenten, andra kände att det inte var helt deras grej, menar Johanna Persson.

– Ja det är bra att veta vad man ger sig in på. Alla är så nöjda med hur detta blev, Tjärnö marinbiologiska vill fortsätta detta samarbete, vilket är väldigt roligt och ett kvitto på att det blev bra.

Tillgången till instrument har också varit mycket större när eleverna har forskat på riktigt. Två av eleverna som forskat under året är Hanna Basic och Diana Chekhmous som forskat om smörbultens inverkan på det lokala ekosystemet. Deras resultat imponerade på juryn för Utställningen Unga Forskare.

LÄS MER: Framgångar för unga forskare från Strömstad