Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Eldfesten på Vitlycke november 2017.

Jubileumssäsong på Vitlycke

Vitlycke museum öppnar på heltid den 1 maj och presenterar nu sitt program för jubileumsåret 2018 – 200 år efter att Carl George Brunius gjorde sin första uppteckning av hällristningarna.

I år 2018 är ett jubileumsår för Vitlycke museum, som öppnar på heltid för säsongen den 1 maj. Det är 200 år sedan Carl George Brunius gjorde de första vetenskapliga uppteckningarna av hällristningarna på Vitlycke.

Själva museet fyller dessutom 20 år – det invigdes i april 1998.

Museet kommer nu att ställa ut Brunius hittills outgivna bilder, de vetenskapliga avbildningar som han planerade att ge ut redan år 1818. Till sommaren släpps också en bok med Brunius bilder och den senaste dokumentationen av hällristningarna i världsarvet.

I sommar kan besökare också delta i dagliga guidningar vid Vitlyckehällen, samt nattguidningar i ficklampssken, och i arkeologiskolan.

– Det finns massor att lära och uppleva på plats. Missa till exempel inte sommarsolståndet den 20 juni, en heldag på Vitlycke med majstång på gammalt vis och grillning framåt dagens slut, liksom en avslutande ritual vid offermossen. Vi får dessutom besök av en fantastisk musikgrupp som heter Spöket i köket, säger Johan Gustafsson, programproducent på Vitlycke museum.

Till hösten väntar bland annat skördefest och höstlovsaktiviteter för skollediga elever. Säsongen avslutas med en eldfest den 3 november.