Hugade författare berättade om sina liv

När SPF Seniorerna Kvillebygden, på försök för ett år sedan, drog igång en skrivarcirkel för äldre, blev intresset från Kvilleborna så stort att nästa kurs redan är fulltecknad. – Vi fick tacka nej till en del då för ett år sedan, minns Inga-Lill Sörgard och Håkan Vikstål som håller i projektet.

ANNONS
LocationKville||

Doris Strand, 76, föddes i Tossene och kan berätta hur hon egentligen skulle adopteras bort och minns ett par som uppvaktade henne mycket i hemmet där hon levde med flera syskon och föräldrar, när det var fattigt under kriget. Hur klarade Doris Strands mamma av sju barn och en bondgård, när pappan låg vid norska gränsen under andra världskriget?

Mamman lämnade inte bort Doris, utan förhindrade detta. Hur tufft det än var det att vara barn under 1940-talet på den bohuslänska landsbygden, så ordnade sig yrkeslivet senare. De sex åren i skolan var på den tiden den enda utbildning många fick.

ANNONS

Livet gick vidare och inte så dåligt heller. När Doris slutade skolan som 13-åring blev hon kontorist och jobbade senare också i bland annat affär. Samtidigt skötte hon så småningom två barn och allt skedde vid sidan av arbetet på egna arrendegården som hon drev tillsammans med maken.

Doris är en av de 19 pensionärer som nyligen avslutade ett år av möten med skrivarcirkeln i Kville bygdegård och som berättar om sitt liv i ett häfte eller en bok.

– Det är väl inte så märkvärdigt. Men man vill ju berätta för barnen och barnbarnen, säger hon om sin motivering till att går kursen.

– Själv frågade man ofta inte i tid, hur livet hade varit för de äldre.

Claes Toreld som växte upp på gården Hjälpesten, som varit i familjens ägo sedan 1724, har så mycket att berätta att 150 sidor inte räcker till. Men han vill förmedla också en annan sak, nämligen att det kan vara härligt att bli äldre.

– Jag steg av jobbet på gården för 12 år sedan och kan säga att ålderdomen har gett mig mycket. Man får tid att reflektera, ta det lite lugnare på morgonen och känna att man hinner fördjupa sig i sådant man inte hade tid till förut, säger Claes Toreld.

ANNONS

I historien om sitt liv berättar han bland annat om hur han blev bortbytt på BB men hittade hem till rätt mamma igen och om hur han fick gå om skolan.

– De flesta har en egen spännande historia att berätta från tidig barndom, uppväxten, skoltiden, arbetslivet, kärleken, barnen, släkten och pensionärslivet, säger Håkan Vikstål och Inga-Lill Sörgard från SPF som hållit i den första skrivarcirkeln och startat nästa med 13 deltagare.

ANNONS