Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

George Issa med den något udda beställningen. Bild: Jakob Simonson

Han har sytt en tremetersål till Naturum på Koster

Skinnhantverkaren George Issa, med lokal i Tobaksvalvet i Strömstad, fick en lite ovanlig beställning: en tre meter lång ål i läder. Nu har den levererats till Naturum på Sydkoster.

Den långa, svartglänsande ålen, ligger på ett av borden i George Issas verkstad när Strömstads Tidning kommer på besök. Under måndagen ska den fraktas ut till Naturum på Koster.

– Detta blir något de har i sin utställning, som de visar barnen. Det var viktigt med detaljerna så att den skulle bli naturtrogen, så jag har utgått från bilder av en ål i olika vinklar, säger George Issa.

Ålen är gjord i konstläder.

– Det är samma material som jag använder till MC-dynor. Ritningarna blev ganska krångliga att göra, det tog nästan en halv dag bara att få till dem. Men jag är nöjd med resultatet, säger han och lyfter ålen.

– Det var viktigt att sy den så att den kunde röra sig som en ål när man leker med den.

Som dedikerad fritidsfiskare är han sedan länge bekant med havets varelser av olika slag.

– Jag fiskar jättemycket. I Libanon där jag kommer ifrån brukade jag faktiskt fiska ål, jag hade ett speciellt ålfiskarställe.

George Issa började som skinnhantverkare och skomakare i Libanon. Som ung pojke började han jobba i skofabrik efter skolan och på loven.

– Jag har jobbat med detta i över 50 år, säger han.

Men detta är den första ålen han gjort.

– Ja, så är det. Det var en lite ovanlig grej, säger han och ler.