Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/6

Här firar du midsommar i Strömstad och Tanum

Som vanligt dansas midsommar in med det traditionella firandet på Fiskartorpet i Strömstad. Men högtiden firas även offentligt på många andra håll i vårt område.

Somliga menar att midsommarafton är Sveriges egentliga nationaldag, och firandet är onekligen grundligare.

För den som inte har en egen midsommarfest att gå på, eller som vill träffa och hälsa på alla möjliga människor under dagen, blir det offentligt firande på en rad platser i våra kommuner.

I Strömstad sker det klassiska midsommarfirandet på Friluftsmuseet Fiskartorpet. Det drar igång klockan 15, och det blir musik av Carl Axéll, Torfinn Johansen och Lennart Ivarsson. Det blir dans kring midsommarstången och kaféet kommer att vara öppet för den som behöver släcka törsten mellan Små grodorna och Så går vi runt om en enebärabuske.

Även på Lommelanda kulle sker traditionellt mid­sommarfirande. Där samlas man från klockan 13 och klär midsommarstången, sedan blir det dans, musik, servering och trollkarlsuppträdande.

På Nordkoster sker firandet vid Högen vid fyrarna. Stången kläs från klockan 10 och Midsommarorkestern spelar upp till dans klockan 13:30. På Sydkoster blir det dans runt stången i parken vid Hotel Ekenäs klockan 15, och på kvällen livemusik med Ingvar Örner Overdrive. På kostergården blir det traditionellt midsommarfirande från klockan 15, med spelmän och dans kring stången.

På Daftö Resort blir det midsommarlekar på aktivitetsplanen från 16:30. På Seläter Camping står Clary Johansen för dragspels­musiken, från klockan 12. På Lagunen kan man binda en midsommarkrans från klockan 10, det blir lekar på stranden klockan 12 och midsommarstången kläs klockan 14 - sedan följer dans och lek runt midsommarstången och från klockan 16:30 visor på bryggan med Fredrik Lundqvist.

Och på Rossö skola blir det firande med musik av Rossö­pojkarna.

I Tanum kommer det att ske offentligt midsommarfirande på en rad platser i kommunen. Här är ett axplock.

På Vitlycke museum firas som traditionen bjuder sommarsolståndet. I år sammanfaller det med mid­sommarafton. Klockan 14 reses midsommarstången, det blir musik och dans, och 15:30 blir det som brukligt fackeltåg till mossen.

I Grebbestad firas mid­sommar på Falkeröd, där det blir musik och dans runt midsommarstången från klockan 13, och på Tanumstrand där stången ska kläs och resas från klockan 13.

I Fjällbacka blir det firande på Ingrid Bergmans torg från klockan 15. I Hamburgsund blir det traditionellt midsommarfirande under dagen, och på kvällen midsommarkonsert med Karlsson Barock på Gerlesborgsskolan.