Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Naturum på Sydkoster och Färingestugan är två tips till påskfirare i Strömstad. Bild: Marita Adamsson, Moah Gustafsson
Naturum på Sydkoster och Färingestugan är två tips till påskfirare i Strömstad. Bild: Marita Adamsson, Moah Gustafsson

Här är ett urval påskaktiviteter i Strömstad

Påsken står för dörren och trots att vädret det senaste har skiftat mellan sol, snö, regn och hagel så finns det flera saker att hitta på under sin ledighet. Vad passar då bättre än att tillbringa påsken i Strömstads skärgård?

Nästa vecka inträffar påskhelgen och många vet inte vad mer de ska hitta på än att gömma, leta och äta chokladägg. Därför har vi här nedan listat några tips på vad man kan göra.

På Koster visar konstnärer sina målningar, foton, kera­mik och annat konsthantverk. Varje utställning är markerad med en Konstrunda-skylt vid vägen. Mellan klockan 11 och 16 på långfredagen, påskafton och påskdagen kan du besöka dem i deras ateljéer. Du tar dig till Kosteröarna med egen båt eller via passagerarbåt som avgår dagligen från Norra Hamnen i Strömstad.

För konstälskaren hålls även Kvirr (Konstvandring i Ranrike) då cirka 50 konstnärer i norra Bohuslän öppnar sina ateljéer. Samlings­utställningen hålls i Solhems konsthall i Rabbalshede. På skärtorsdagen kommer det att vara vernissage. Ateljéerna har öppet långfredag – annandag påsk.

Vandring till Björnerödspiggen eller Färingestugan

Den som inte vill sitta still kan bege sig upp på Bohusläns högsta topp. Det gör man via etapp 27 av Bohusleden. Under vandringen finns även en stor grotta att upptäcka. När du kommit till Björnerödspiggen är du 222 meter över havet.

En annan typ av vandring kan man göra till Färinge­stugan. Det är en sträcka på 1,5 kilometer. Stugan kommer att vara uppvärmd och det finns fika att köpa.

Hälsans stig är en promenadslinga på sju kilometer. Under vandringens gång passerar man historiska byggnader som till exempel Lejonkällan, Jättegrytan, Friluftsmuseet Fiskartorpet, Kulturhuset Skagerack och det anrika badhuset. Självklart finns det även chans till fika.

Charlotta Huldt sjunger på Skagerack

Fira in både påsken och våren tillsammans med Charlotta Huldt som sjunger musik av bland annat Mozart och Grieg. Detta görs på Kulturhuset Skagerack på söndag den 10 april. Biljetter köps vid entrén i anslutning till konserten eller på Strömstads Infocenter.

Den som bara vill njuta av mat och dryck kan till exempel fira påsk på Laholmen. Där finns det bland annat påskbuffé och bowling. Loungebaren, restaurangen och terrassen är öppna och för festprissen finns nattklubben Oxygen. Buffén måste bokas. Nattklubben har öppet den 16 april.

Barnens påsklov kan tillbringas på Naturum Kosterhavet vid Ekenäs brygga, Sydkoster, som tillhör Sveriges enda marina nationalpark. Här finns ett klappakvarium med möjlighet att se några av Kosterhavets invånare. Det kommer även erbjudas pyssel och fika. Under torsdagen hålls en knopworkshop.

Skulle inget av detta locka kan man alltid upptäcka staden på egen hand.

LÄS MER: Sarah Karlsson: "Jag har alltid vetat att jag vill jobba med konst"

LÄS MER: Hon sätter upp opera i skeppet på Blomsholm