Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kent Hansson (S); kommunalråd, Leif Andersson (S); ordförande i Folkhälsorådet, Terése Lomgård; folkhälsostrateg, Runde Sandin; ordförande Idefjordens SK, Rune Kristiansen; Idefjordens SK och Bengt Bivirn; idefjordens SK.Föreningen får folkhälsopriset samt Årets Fana, Bild: Marita Adamsson
Kent Hansson (S); kommunalråd, Leif Andersson (S); ordförande i Folkhälsorådet, Terése Lomgård; folkhälsostrateg, Runde Sandin; ordförande Idefjordens SK, Rune Kristiansen; Idefjordens SK och Bengt Bivirn; idefjordens SK.Föreningen får folkhälsopriset samt Årets Fana, Bild: Marita Adamsson

Folkhälsopris och fana till Idefjordens SK

De lockar människor i olika åldrar och med olika förutsättningar att komma ut och röra på sig. För det får Idefjordens SK årets folkhälsopris. Men inte nog med det. Föreningen får också Årets fana, av litet samma skäl: de har skapat möjligheter till liv och rörelse under pandemin.

Att tänka om har blivit den stora utmaningen under det dryga år som gått i påtvingad samlevnad med coronaviruset. Det gäller också sådant som prisutdelningar.

Normalt sett skulle det högtidliga överräckandet av fana och diplom till Idefjordens SK ha skett i Stadsparken under nationaldagsfirandet. Men precis som i fjol sätter pandemin stopp för den sortens täta sammankomster.

I stället samlade sig en liten grupp till en högtidlighet i det mindre formatet på Stadshusets trappa en tid i förväg.

Folkhälsorådets ordförande Leif Andersson (S) läste upp motiveringen, som omfattar både folkhälsopris och valet av Idefjordens SK som mottagare av fanan: ”Idefjordens SK bidrar genom sina populära arrangemang som Hitta ut och tipspromenader till folkhälsa för invånarna i Strömstads kommun. Aktiviteterna lockar människor i alla åldrar till rörelse och var och en deltar efter sin förmåga. Föreningen engagerar sig även i lovaktiviteter och prova på-aktiviteter för barn och unga.”

Vänder sig till alla åldrar

Inte minst Hitta ut – orienteringen där vem som helst kan ge sig ut och leta stolpar i terrängen – är ett stort bidrag till folkhälsan, just för bredden. Hitta ut vänder sig till alla åldrar och man deltar på sina egna villkor; det finns stolpar som går att ta sig till även med rullstol.

– Det är utmärkt på kartan vilka de är, berättar Rune Kristiansen, som ansvarar för Hitta ut-projektet.

Det är populärt och under pandemin, när allt fler börjat söka sig till aktiviteter utomhus på grund av smittrisker och restriktioner, har intresset växt lavinartat.

– Vi hade en ökning med 100 procent förra året.

Och det kan vara ännu fler som deltar än registreringen visar, misstänker arrangörerna. En familj som letar stolpar gemensamt kanske bara registrerar en person.

– Det är stigar fram till en del stolpar. Fler verkar ha gått dit än de vi har registrerade.

Just nu pågår Hitta ut i Tjärndalen och i föreningens hemmaskog på Kasen. 1 juni blir det stolpar i centrala Strömstad och på ett för projektet nytt ställe, Röseberget i Myren (Oljeberget). 1 juli följer Hällekind och Erlandseröd efter, och 30 september blir det tio nya stolpar i Flöghult.

Skapar lovaktiviteter för skolelever

Den svenska fanan vajar över trappavsatsen i Rune Sandins hand. Numera är det kommunen som har hand om utdelningen av fanan och firandet av nationaldagen. Den stiftelse som tidigare höll sin hand över 6 juni är nedlagd. Fanan delas ut till någon förening eller organisation som på något sätt gjort något för samhället och Strömstad.

– Ni är ju en aktiv förening inte bara med Hitta ut utan deltar i kommunala evenemang och skapar lovaktiviteter för skolelever, säger kulturchefen Tove Meyer.

Tipspromenaderna i Idefjorden SK:s regi brukar också anpassas till kommunala teman, till exempel under höstens Tillsammans-­veckor, konstaterar hon.

Poängpromenaderna vid Kasen är ju försatta i paus­läge. Under vintern var de svåra att genomföra när man inte kunde ha stugan öppen för fika och värme. Men nu syns lättnader i pandemi­greppet, konstaterar Rune Sandin.

– Förhoppningsvis kommer vi i gång med träning för ungdomar 1 juni.

Prispengarna kommer väl till pass. Det kan bli nya stolpar till Hitta ut, men också nya stolpar till elljusspåret som behöver fräschas upp.